Kurban Bayramı, Hz. İbrahim’in oğlunu feda etmesi için Allah’ın emrini yerine getirme hikayesini hatırlatır. Efsaneye göre Allah’ın, Hz. İbrahim’e oğlunu feda etmesi yerine bir koyun gönderdiği söyleniyor.
Dünya’daki bütün müslümanlar bu vesile ile Kurban Bayramını kutluyor. Tebük sakinlerinin de Kurban Bayramını kutlamasında farklı bir neden bulunmuyor. Bölgede yaşayan insanlar, çöl alanının özgünlüğü ve modernliğini yansıtan kutlamalarla aynı sahneyi yeniden canlandırma konusunda istekliler.
Tebük kentindeki kutlamalar sakin geçiyor ve kutlamalarda insanlar çöl yaşamının ritminden ilham alıyor.
Bayram namazının ardından Haganah grupları, hajini şarkıları ile vatandaşların bayramını kutluyor. Her ailede kurban kesilir ve bayram yemekleri hazırlanır. Ardından büyükler ziyarete gidilir ve atalarından kalan bir adet olarak, hediye alışverişinde bulunurlar.
Tebük bölgesinde popüler miras alanında uzman olan Abdullah el Atwi şunları söylüyor: “Tebük’teki kutlamalar, Suudi Arabistan’ın diğer bölgeleri ile oldukça benzer. Fakat, Tebük, bölgeyi gezen, Hajini şarkıları söyleyen, parlak desenlerle süslenmiş develere binen Haganah grupları nedeniyle eşsiz kutlamalara ev sahipliği yapıyor.”
El atwi, bölge sakinlerinin bayramın üçüncü gününde şiir yazdıklarını ve geleneklerini korumak için tören yaparak bu şiirleri okuduklarını da dile getirdi.
Aynı zamanda törende, bölgenin gençleri tarafından deve yarışı ve at yarışı gibi etkinliklerinde düzenlendiğini de söyledi.
Kuzeybatı Suudi Arabistan’da bulunan Tebük bölgesi, Kızıldeniz’e olan eşsiz kıyısı ile turistlerin cazibe merkezi olarak gösteriliyor.
Arab News