2,5 milyon hacının ardından temizlik çalışmalarına başlandı

Suudi Arabistan’da bulunan temizlik görevlileri 2,5 milyon hacının kutsal görevlerini yerine getirmelerinin ardından şehri temizlemeye başladı.

Çöp kutuları ve kutsal şehirler genelindeki sokaklar, boş plastik şişeler ve diğer atılan çöplerle dolu.

KALABALIK İÇİNDE TEMİZLİK YAPMAK ZOR

Bazıları, çok yoğun olan bu çöplerin sebebinin belgesiz, kayıtsız hacılar olduğuna inanıyor. Mekke’de yaşayan ve çalışanlar, bu tür kişilerin bir şekilde kontrol noktasını geçebildiğini söylüyor.

Bu tür kayıtsız hacılar, genellikle gidecek yerleri bulunmadığı için sokakta kamp kuruyorlar. Fakat aynı zamanda bir yoğunluk sorunu da söz konusu.

Bütün kutsal alanlar birbirine yakın, bu yüzden de kalabalık için de temizlik yapmak bir hayli zor bir durum.

GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Mekke Belediyesi Hijyen Departmanı Başkanı Mahmut Al Saati, kutsal alanları temizlemek için üç evrenin olduğunu söyledi. Bu evreler, hacıların gelmesinden önce, hacılar kutsal alanlardayken ve hacılar kutsal alanlardan ayrıldıktan sonra.

Belediye, 138 yer deposu ve bin 300 atık toplama kompresine sahip. Hac sırasında atıklar yer altında ve yer üstündeki alanlarda depolandı. Depolar, 70 litre çöp toplayabilir ve bunlar şehrin her yerinde bulunuyorlar. Al Saati, geri dönüşüm girişiminin de çalıştığını söyledi.

Yeşil Hac fikrinin 2010 yılına dayandığını ve çöp üretmeyen ortamlar yaratmak için çöp toplama mekanizmaları geliştirildi.

Arab News