“Güney Geçiş Konseyi Aden’deki eski konumlarına geri dönüyor”

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu tarafından bugün yapılan açıklamada, Güney Geçiş Konseyi ve Hizam el-Emni güçlerinin, geçici başkent Aden’de ele geçirdiği noktalardan geri çekilmeye başladığı duyuruldu.

Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, Koalisyon’un geçtiğimiz haftalarda Aden’de yaşanan gelişmelere sert tepki gösterdiği, ulusal çıkarları gözetmek adına tüm tarafların Yemen hükümeti ile birlikte çalışmaya davet edildiği vurgulandı.

Açıklamada, “Koalisyon yönetimi, Yemen’in geçici başkenti Aden’de 11.08.2019 saat 01.00 itibariyle ateşkes yapılması talebinde bulundu. Buna karşı gelen herkese karşı askeri güç kullanılacağını duyurdu. Koalisyon, tüm askeri unsurları, oluşumları ve emniyet kuvvetlerini derhal eski konumlarına dönmeye ayrıca geçmiş günlerde ele geçirilen noktalardan geri çekilmeye, kamuya ve özel mülklere zarar vermemeye çağırır” ifadeleri kullanılmıştı

Ortak Kuvvetler Komutanlığı ayrıca, yaşananların ardından Yemen meşru hükümetinin kriz anındaki tepkisinin önemli olduğunu belirterek, hükümetin bu yolla kaosun yayılmasını engellediğini vurguladı.

Komutanlık tarafından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan’ın Güney Geçiş Konseyi’ne, Yemen halkının çıkarlarının gözetilmesi, kamu ve özel mülklere zarar verilmemesi için ateşkes çağrısı yaptığı belirtilerek, tüm askeri unsurların bugün geri çekilmeye başladığı, önceki konumlarına döndüğü ve Koalisyon’un denetimindeki Yemen hükümet binasının yetkililere teslim edildiği aktarıldı.

Öte yandan Ortak Kuvvetler Komutanlığı, sakinliği sürdürmek, kışkırtıcı medya söylemlerini durdurmak, diyalog ve uzlaşı dilini güçlendirmek ve ortak çabaları birleştirmek için Yemen’deki taraflara çağrıda bulundu. Yemen’deki İran destekli Husi milislerin yıkıcı projesini sona erdirmek için bir araya gelinmesi vurgusu yapan Arap Koalisyonu, Husiler, El-Kaide ve DEAŞ gibi terör örgütlerine fırsat verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Şarkul Avsat