İsviçre’deki dört Arap filmi

İsviçre’de düzenlenen ve 11 gün devam eden Locarno Film Festivali’nde Avrupa, Latin Amerika, Asya ve Orta Doğu’dan bir çok film gösterildi. Festivalde gösterilen dört Arap filmi, katılımcıların oldukça beğenisini topladı.

Festivalde beğeni toplayan dört Arap filmi şöyle:

Companions of the Cave (Mağara Arkadaşları)

Tunuslu fotoğrafçı ve kameraman-yönetmen Fakhri El Ghezal’ın kısa filmi, rapçi Jojo M ve Galaaa’nın ve yönetmenin kendisinin, Tunus’tan Fransa’ya olan yolculuğunu konu ediyor. Nostaljik ve neredeyse şiirsel bir mercekle göçün ortak zorluklarını anlatıyor.

 

In Vitro (Vitro’da)

Filistinli yönetmen Larissa Sansour ve Danimarkalı yönetmen Søren Lind’in bu distopik, bilim kurgu kısa filmi, bir felaketin ardından bir yeraltı bileşiminde yaşayan iki bilimciyi konu ediyor. Bir şekilde kendi içimize ürpertici bir şekilde yakın hissettiren alternatif bir gerçeklikte yer alan film, Filistinli kadının hikayelerini ve nostalji ve travmayla başa çıkma yollarını vurgularken, çarpıcı ve özgün sinematik teknikler kullanıyor.

 

Baghdad In My Shadow (Gölgemdeki Bağdat) 

Irak asıllı İsviçreli yönetmen Samir yapımı film karakterleri aniden radikal bir olaylar dizisine sokana kadar Irak kimliği konusundaki çeşitli perspektiflerini inceleyerek Londra’daki Irak diasporasının hayatını konu ediyor.

 

143 Sahara Street (143 Sahara Sokağı)

Cezayirli yönetmen Hassen Ferhani’nin belgeseli Sahra, Malika’nın merkezinde mütevazı bir büfenin yöneticisi etrafında geçiyor. Film bizi bazen mizahi, bazen beklenmedik, bazen de çeşitli müşterileri ile karşılaşan dokunuşlardan geçiriyor ve çölün küçük köşesinde nihai barış arayışını anlatıyor.

Harper’s Bazaar Arabia