Suudi Arabistan, hacıların su ihtiyacını nasıl karşıladı?

Hacılar, hac görevini yerine getirmek için Suudi Arabistan’a geldiklerinde, konaklama, ulaşım ve 2 milyondan fazla insanın güvenliği, Suudi Arabistan yetkililerinin uğraşması gereken en büyük sorunlardan bazılarıydı. Ancak aynı miktarda medyanın ilgisini çekmeyen başka bir korkutucu zorluk vardı: Böyle büyük bir geçici nüfusun su ihtiyacı.

Geçen yıl, hacı yapan toplam yabancı ve yerli hacı sayısı 2,4 milyon kişiydi. Mekke ve diğer kutsal alanlarda, özellikle hac ve umrede sürekli artan içme suyu talebiyle başa çıkmak için, Suudi yetkililer kısa süre önce, tahmini toplam maliyeti 3.3 milyar milyar riyal (yaklaşık 1 milyon dolar) olan altı büyük proje başlattılar.

Saline Water Conversion Corporation, Ulusal Su Şirketi (NWC) ve Suudi Su Ortaklığı Şirketi Abdulrahman bin Abdulmohsen Al-Fadley, Çevre, Su ve Tarım Suudi Bakanı tarafından üstlenilen genişleme planlarına atıfta bulunarak, su sektörüne ve Mekke ve kutsal bölgelerdeki hizmetlere dikkat edildiğini gösterdiklerini dile getirmişti.

Hac ve umre için Mekke’yi ve diğer kutsal yerleri ziyaret edecek hacılar sayısının 2020 yılına kadar 15 milyona, 2030 yılına kadar 30 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Planlanan tuzdan arındırma tesislerinin ve boru hatlarının, su talebinde beklenen artışı karşılamak için uzun bir yol kat etmesi bekleniyor.

Rakamlar, en hafif tabiriyle göz korkutucu. Mekke’de su tüketimi 2011 yılında 600 milyon metreküpten 2018’de 784 milyon metreküpe yükseldi. NWS’ye göre, yalnızca 2015’te, hac döneminde dağıtılan toplam su miktarı 10 milyon metreküpü aştı ve günlük Mekke ve kutsal bölgelerde 770 bin metreküp tüketimi gerçekleşti.

NWC, Hac döneminde  yaklaşık 41 milyon metreküp su dağıttıklarını belirtti.

NWC tesisleri, hacıların hac ayinlerini yerine getirmeleri gerekliliğini göz önüne alarak, dönemsel tüketim için yaklaşık 400 bin metreküp ek su pompaladı.

Arab News