Suudi Arabistan’ın çiçek festivali

Asir’in Rijal Alma köyünün eşsiz renkte çeşit çeşit gülleri bölgenin kültürel sembolü olarak bilinir. Bu özelliğini ön plana çıkarmak için her yıl bölgede çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Asir bölgesindeki yollardan geçerken, bölgeye özgü aromatik bitkilerden yapılmış çiçekten taçlar satan gençleri ve çocukları görebilirsiniz.

Çiçekten taçlar, bölgenin önemli kültürel miraslarından biri.  Geçmişte bölgedeki kadınların, eşleri, kızları ve erkek çocukları için özel günlerde ve bayramlarda bu taçlardan hazırladığı biliniyor. Bugün birçok aile, çiçekten taçlara bölgenin en önemli turistik sembollerinden biri haline gelmesi için yatırım yapıyor.

Geçmişten kalan bu kültürü tanıtmak için Kültür Bakanlığı himayesinde “El-Soudah Sezonu” etkinlikleri kapsamında,  “Rijal Tayyib” adında bir festival düzenlendi.

İnsani ve kültürel mirasa ışık tutan festivalde, bölge sakinlerinin başlarını süsleyen çiçek taçlarının özellikleri ve nasıl yapıldığı, kültürel bir deneyim yaşamak isteyen ziyaretçiler için anlatılıyor.

Bölgedeki pazarda satıcılık yapan Ümmü Said eş-Şehrani, taç yapımında kadife çiçeği ve çeşitli renklerde güller veya estetik görünüme sahip aromatik bitkiler kullandıklarını ifade etti. Çiçekli taçların Kahtan, Şehran ve Asir halkının eski geleneklerine dayandığını belirterek, fiyatlarının 5 ile 10 riyal arasında olduğunu, kullanılan çiçeğin türüne göre 20 riyale kadar arttığını ifade etti.

Medeni: Bu kültür, halkın doğayla ilişkisini yansıtıyor

El-Soudah Sezonu Uygulama Müdürü Mühendis Hassam ed-Din el-Medeni yaptığı açıklamada, bu kültürün, eskiden insanların doğayla olan yakın ilişkisini yansıttığını ve yeteneklerini kullanarak çeşitli ürünlerle estetik zevklerini ortaya koyduklarını söyleyerek, festivalin bu estetik mirasa ışık tutacağını ve buna öncülük ettiklerinden dolayı gurur duyduklarını söyledi.

Medeni, festivalde bölgenin tarihi ve kültürel mirasını ön plana çıkaracak çeşitli etkinliklerin olduğunu belirterek, Alma Müzesi’nin, Rijal Alma bölgesinin tarihini ve medeniyetini yansıttığını ifade etti ve Rijal Alma’yı tanıtan ve son teknoloji cihazlarla donatılan dijital bir müze daha açıldığını belirtti.

Festival, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri bir araya getirerek, eşsiz bir interaktif deneyim sunuyor ve gelenler yerel kültürü keşfetme fırsatı elde ediyor.

Geleneksel miras

Festivalde aynı zamanda gelen ziyaretçiler, bölgedeki kadınlar öncülüğünde kendi gül taçlarını yapma deneyimini elde edecekler.

Festivalde, şiir akşamları ve yerel halk gösterileri düzenlenecek, üç boyutlu projeksiyonlarla kültürel miras tanıtılacak. Öte yandan bölgedeki kültürel mirasın sergilendiği bir çarşı olacak ve ziyaretçilerin önünde geleneksel yöntemlerle çeşitli el sanatları gösterilecek; bunlar arasında, tesbih yapımı, el-katt el-asiri sanatı, hançer yapımı, gümüş işçiliği, dikiş, süs ürünleri ve ek olarak köylülerin yöresel ürünleri de sergilenecek.

Festivale ulaşımı kolaylaştırmak için ziyaretçilerin belirli noktalardan 30 otobüs ile gidiş ve dönüşlerde köye ulaşımı sağlanacak.

Al Arabiya