“Medeniyet ve Bilim Tarihi” maratonu başladı

Avustralya’da düzenlenen “Medeniyet ve Bilim Tarihi” maratonu ilk kez, Kral Abdülaziz Araştırma Merkezi ile Suudi Arabistan Avustralya Kültür Ataşeliği ve Suudi Vikipedi tarafından ortaklaşa bir projeye başladı.

Wikipedia yazarlarının ve geliştiricilerin, çeşitli makalelerdeki bigileri diğer dillerden Arapça’ya çevirmeleri ve Arapça alanındaki bilgileri arttırmak için düzenlenen proje,  interaktif bir yarışma aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Suudi Haber Ajansı SPA’ya göre proje, Wikipedia’daki Arapça bilgisinin içeriğini yükselterek, Suudi Arabistan’daki eğitim ve bilim kurumları için ideal bir model sunmayı amaçlıyor,

Proje direktörü Dr.Züheyr bin Abdullah eş-Şehri yaptığı açıklamada, maratonun 26 Ağustos’ta biteceğini ve medeniyet ve bilim alanındaki Arapça bilgilerin arttırılmasını hedeflediğini söyledi. Projede, etkileşimi kolaylaştıracak gönüllü bir grup oluşturularak bilimsel ve teknik becerilerine yatırım yapma fırsatı sunulacak.

Suudi Vikipedi girişiminin kurucusu ve başkanı Dr.Sultan el-Hayani girişimin hedeflerinden bahsederek, Suudi gençliğin ulusal kimliğini geliştirmesine katkıda bulunmak, bilginin zenginleştirilmesinde bireysel etki kavramını güçlendirmek ve dijital dünyadaki gönüllülüğün önemine ışık tutmak olduğunu söyledi.

Hayani, girişimin, ülkeye ve vizyonuna hizmet eden amaç ve hedeflere ulaşmak için çeşitli etkinlikler düzenleme çerçevesinde başlatıldığını ve maratonun Suudi Üniversitelerine ek olarak, Amerika, İngiltere ve Çin’i de kapsadığını ve diğer ülkelerde de geliştirileceğini belirtti.

Öte yandan, Suudi Vikipedi proje müdürü Fatıma Hüsni projenin öneminden bahsederek, kültürel envanteri ve dijital uygarlığı güçlendireceğini ve dilin konuşan bir kimlik olduğunu söyleyerek, sanal dünyadaki uygulamalı alanlarda öne çıkarılması ve korunması gerektiğini ifade etti.

Al Arabiya