Husilerin hedefindeki petrol ve gaz zengini Şeybe’yi yakından tanıyalım

Suudi Arabistan’ın güneydoğusundaki Şeybe petrol sahası, Husi milisleri tarafından insansız hava aracıyla bir terör saldırısına uğramıştı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) güney sınırına yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki bu alan, Rubülhali çölünün kumları üzerinde, yüksek bir yerde bulunuyor, zor ulaşılan bu saha, çevresinde yükselen kum tepeleri sayesinde varlığını fark ettirmiyor.

Şeybe sahası projesi, bölgenin bu halini tersine çevirerek aksini ispatladı ve çöl hayatının tek düzeliği ve tabiatına rağmen yeni bir düzen ortaya koydu. Suudi Aramco şirketi tarafından bölgede ilk kez 1998 yılında ilk petrol pompalandı ve bölgeye yakışır yeni bir tablo ortaya çıktı.

100’DEN FAZLA GAZ VE PETROL SAHASI VAR

Şeybe bölgesi, zengin doğal kaynakları sayesinde dünyanın en zengin bölgelerinden biri olarak biliniyor. Aramco’nun eski petrol danışmanı ve Kral Suud Üniversitesi’nde jeoloji profesörü olan Dr.Abdülaziz el-Labon, el-Arabiya’ya önceden yaptığı bir açıklamada, bölgenin, el-Batha sınırının güneyinde bulunan el-Sehba vadisi ve el-Rummah vadisi arasında yer aldığını ve iki vadi arasında 100’den fazla gaz ve petrol tarlası olduğunu söylemişti.

2003 yılında Suudi Arabistan, uluslararası şirketlere, bölgede arama çalışmaları yapmaları ve işletmeleri için yatırım imkanları sundu. Şeybe’deki merkezi üretim tesisinin üretim kapasitesi günde 750 bin varil.

Suudi Arabistan’ın standartlarına göre Şeybe, 70 yıl boyunca günde 1 milyon 300 bin varil pompalayabilir. Şeybe sahası, günde milyonlarca varil pompalayan dev Gavar petrol sahasına göre orta büyüklükte bir alana sahip, aynı zamanda bölgede, Suudi Aramco çalışanlarının Dammam ve Ahsa’ya yolculuk yaparken kullandıkları Şeybe Havaalanı’da bulunuyor.

Şeybe sahasında çalışan tüm görevliler, şehir hayatından, ailelerinden ve arkadaşlarından uzakta oldukları için çölde yaşamanın zorluklarını yaşıyorlar, ancak her vatandaş için bu zorluklara katlanarak azimle çalışmak bir gurur kaynağı oluyor.

Suudi Enerji, Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Halid el-Falih, Şeybe sahasındaki doğalgaz santrallerinden birisine yapılan düşmanca saldırı hakkında, “Sınırlı bir zarar söz konusu, ülkedeki petrol üretimini ve ihracatını etkilemeyecek” açıklamasında bulundu.

Al Arabiya