Dubai 6 ayda 8,36 milyon kişi tarafından ziyaret edildi

Dubai Turizm ve Ticaret Pazarlama Departmanı (DTCM), bu yılın ilk yarısında ülkeye gelen uluslararası ziyaretçi sayısını açıkladı. Emirlik, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3’ün üzerinde bir büyüme göstererek bir gecede 8,36 milyon ziyaretçi sayısına ulaştı.

Ekonomik büyümede ana rol oynayan turizm sektörünün gücü sayesinde, 2020’ye kadar ekonomik ilerlemede büyük gelişme yaşanacak, böylece Dubai ekonominin öncülerinden ve dünyanın en çok ziyaret edilen bölgelerinden biri haline gelecek.

KISA ZAMANDA TURİZM MERKEZİ OLDU

Dubai Turizm ve Ticaret Pazarlama Genel Müdürü Hilal Said el-Merri yaptığı açıklamada, “Turizm sektörü, Dubai’deki ekonomik kaynakların büyümesi ve çeşitlendirilmesinin temel taşlarından biridir. Dubai Hakimi Şeyh Muhammed bin Raşid Al Mektum’un iddialı vizyonu çerçevesinde dünyada en çok ziyaret edilen şehirlerden biri olma hedefimize yükselme noktasındaki başarılarımızla gurur duyuyoruz. Bu vizyonu gerçekleştirmek için önceliğimiz fırsatlardan yararlanmak ve sektördeki katılımı sürdürülebilir bir şekilde büyütmek için çabalamak. İlk yarı yılda elde ettiğimiz bu sonuçlar bizim için büyük bir başarı ve pazarlardaki çeşitliliği sağlama ve ziyaretçi sayısını arttırma yönündeki başarılarımızın güçlü bir göstergesi” dedi.

Dubai Turizm, yıl boyunca başlıca pazarlardaki özel stratejik avantajlardan ve promosyonlardan yararlanmaya devam ederken, Doğu ve Batı arasındaki bağlantıyı sağlayan stratejik konumu sayesinde bir turizm merkezi olarak daha cazip hale geldi, dünyanın dört bir yanından gelen tüm ziyaretçilere çeşitli alanlarda uygun teklifler ve fırsatlar sunmaya devam ediyor. Hindistan, uçuş kapasitesinin azlığına ve yerel para birimindeki dalgalanmalara rağmen 997 bin ziyaretçiyle ana pazardaki lider konumunu koruyor. Dubai, küresel çapta ziyaretçiler için lider konumda olmaya devam ederken, aileler ve çiftler için çekiciliği arttıracak bir dizi kapsamlı promosyon ve kampanyalar başlattı.

HİNDİSTANLI TURİST SAYISI ARTTI

Dubai’nin Hindistan’dan gelen ziyaretçi sayısının artmasında, Hindistan pazarlarındaki çabalarının yanı sıra, Bollywood yıldızı Shah Rukh Khan’ın başrol oynadığı ve uluslararası prestijli ödüller kazanan “Misafirim Ol” filminin gösterime girmesinin büyük katkısı oldu. Film haftalar içinde 160 milyon kez izlendi.

Hindistan’dan Dubai’ye artan turizm akışı sayesinde, çocuklu Hintli ailelerin oranı 10 puan artarak yüzde 24’ten yüzde 34’e yükseldi ve harcamaların artması GSYİH’’daki artışa doğrudan katkıda bulundu. Dubai Turizm, sadece 2019’un ilk yarısında, turizm sektöründe önde gelen 30’dan fazla büyük şirketle yapılan stratejik iş ortaklığıyla Hindistan pazarındaki ayrıcalığını öne çıkardı. Thomas Cook, Cox Kings, SOTS, Make My Trip ve Goebebo gibi şirketler ortaklar arasında.

SUUDİ ARABİSTAN 2. SIRADA YER ALDI

Suudi Arabistan bu yılın ilk altı ayında, 755 bin ziyaretçi ile yılda yüzde 2 büyüme ile ikinci sırayı aldı ve Ramazan Bayramı ile birlikte yüzde 4,9 oranında bir büyüme kaydetti. Sonuçlar Dubai’nin, Suudi aileler ve gençler açısından cazibesini koruduğunu gösteriyor.

Özellikle Körfez İşbirliği Konseyi Ülkeleri ve Suudi Arabistan başlıca pazarlardaki konumu itibariyle, Dubai Turizm stratejisinin gündeminde üst sıralarda yer alıyor. Turizm sektörleriyle bağlarını güçlendirmeye devam eden Dubai Turizm, Suudi Arabistan’dan gelen ziyaretçiler için tanıtım turları düzenleyerek, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın önde gelen seyahat ve turizm şirketlerinden biri olan Sierra Group ile Suudi Arabistan ve Körfez’den gelen ziyaretçilerin sayısını arttırmak için girişimlerde bulunmak üzere stratejik bir ortaklığa adım attı.

İNGİLTERE EN ÇOK TURİST GÖNDEREN 3. ÜLKE

Birleşik Krallık, İngiltere’nin Avrupa’dan çıkmasına ve İngiliz Sterlini’nin ABD Doları’na karşı değer kaybetmesine rağmen, 586 bin ziyaretçisiyle üçüncü sıradaki konumunu korudu ve gelen çift sayısı yüzde 56, gelen aile sayısı ise yüzde 20 oldu. 2018’in ilk yarısına göre yüzde 3’lük bir artış oldu.

Dubai, bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11’lik bir artışla Çinli ziyaretçi sayısını çekmeye devam ediyor. Çinli ziyaretçi sayısı yaklaşık 501 bine ulaştı.

Umman pazarı, beşinci sırada yer almasıyla, en hızlı büyüyen büyük pazarlardan biri olarak biliniyor, yüzde 28’lik güçlü bir artışla 499 bin ziyaretçiye ulaştı.

Dubai Rus ziyaretçiler açısından da çekiciliğini korudu, 375 bin ziyaretçiyle Rusya altıncı sırada yer aldı.

Amerika Birleşik Devletleri, geçen yıl 327 bin olan ziyaretçi sayısı bu yıl 329 bin oldu ve Rusya’dan sonra yedinci sırada yer aldı.

Almanya yüzde 5 büyüme ile 316 bin ziyaretçi sayısına ulaştı ve sekizinci sırada yer aldı. 253 bin ziyaretçiyle yüzde 3’lük büyüme kaydeden Pakistan dokuzuncu sırada, Filipinler bu yılın en hızlı büyüyen pazarlarından biri olarak yüzde 29’luk büyüme ile 216 bin ziyaretçiye ulaştı ve 10. sırada yer aldı.

DÜNYADA DUBAİ’YE OLAN İLGİ ARTIYOR

Coğrafi bölgelere göre sıralandığında, Batı Avrupa ülkeleri 2019’un ilk yarısında, bir gecede yüzde 21 oranında ziyaretçi sayısıyla güçlü bir katkıda bulundu, Fransa pazarı yüzde 10, İtalya pazarı yüzde 5, Hollanda ise yüzde 1 büyüdü. Körfez İşbirliği Konseyi Ülkeleri’nden gelen ziyaretçi sayısı yüzde 18, Güney Asya yüzde 16 oldu, Kuzey ve Güneydoğu Asya yüzde 12’ye ulaştı. Tüm sonuçlar, Dubai’ye doğru artan bir ilgi olduğunu yansıtıyor.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgeleri yüzde 10’luk istikrarlı bir büyüme kaydederken, Mısır pazarı yüzde 10’luk bir artışla 13. sırada yer aldı. Bağımsız Devletler Topluluğu, Doğu Avrupa ülkeleri ve Rusya, yüzde 9 oranında büyüme kaydetti, Kuzey ve Güney Amerika yüzde 7, Afrika yüzde 5 katkı sağladı.

Afrika, Nijerya pazarının kaydettiği çift haneli rakamlarla yüzde 28 oranında arttı ve bu yılın en hızlı büyüyen pazarlarından biri oldu ve ilk kez bu yıl en büyük 20 pazarın arasına girdi. Avustralya’dan gelen ziyaretçiler yüzde 2, bu da uzaklara seyahat etmek isteyen yolcular için Dubai’nin ön planda olduğunu gösteriyor.

Öte yandan Dubai, hükümet kurumları ve diğer sektörlerle işbirliğini arttırarak, turizm sektöründe hızla büyümek ve gelen ziyaretçilerine en iyi hizmeti sunmak için çalışmaya devam ediyor. BAE, 18 yaşına kadar ziyaretçileri vize ücretlerinden muaf tuttu ve aileler için tercih edilen turizm merkezi konumuna yükseldi.

EĞLENCE MERKEZLERİ ÇOĞALDI

Dubai, 2019’un ilk yarısında, bölge sakinlerine ve turistlere, çeşitli eğlence ve lüks cazibe merkezleri sunmak için çaba göstermeye devam etti ve Orta Doğu’daki en büyük çok amaçlı kapalı eğlence merkezi olan Coca Cola Arena’yı açtı. 17 bin ziyaretçi kapasitesine sahip arenada yıl boyunca spor turnuvaları, e-oyunlar, tiyatro ve müzik performansları, konferanslar, gala yemekleri ve daha birçok etkinlik düzenleniyor.

Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere İslam medeniyeti ve kültürünü tanıtmak amacıyla tasarlanan Kuran Parkı, ziyaretçilere eğitimsel ve kültürel bir deneyim sunuyor. 60 hektarlık bir alana yayılan Park, iki ana bölümden oluşuyor: Cam Evi ve Mucizeler Mağarası.

Ziyaretçiler, tema parkları ve diğer aile eğlence merkezlerinde dinlenme ve eğlenme fırsatı bulabiliyor.

Ocak ve Haziran 2019 arasındaki dönemde Dubai, ziyaretçilerini en iyi şekilde ağırlamak için otellerin kapasitesini arttırdı ve Dubai Park, Studio One Otel, Park Rove, Hotel Palm Jumairah gibi yeni otellerin açılmasıyla ziyaretçilerin isteklerini karşıladı.

Dubai otellerinde bu yılın ilk yarısında doluluk oranı yüzde 76 iken, aynı dönemde otel işletmeleri de 15,71 milyon seyahat gecesi kaydederek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 oranında artış gösterdi

Dubai’deki otellerde toplam oda sayısı 714 otel işletmesine dağıtıldı ve 118 bin 345 oldu, 2019 Haziran sonu itibariyle yüzde 6 oranında artış gösterdi. Bu oranlar, turizm sektöründeki büyük yatırımcıların güvenini ortaya koyuyor. Arz talep arasındaki bu sağlıklı korelasyon, otellerde kalmayı tercih eden uluslararası ziyaretçi sayısındaki önemli artışı göstermekte ve Dubai’deki otel sektörünün yalnızca sayısal artışı değil, aynı zamanda ziyaretçilerin farklı ihtiyaçlarını da karşıladığını doğrulamakta.

WAM