İran: Körfez’de savaş başlatmayacağız ancak kendimizi savunacağız

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin Körfez’de savaş başlatmayacağını ancak kendilerini savunmaya sonuna kadar devam edeceklerini söyledi.

Reuters haber ajansına göre İran Dışişleri Bakanı Zarif, Norveç Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nde (NUPI) yaptığı konuşmada, “Körfez’de bir savaş olacak mı? Size savaş başlatmayacağımızı söyleyebilirim… Ama kendimizi savunacağız” dedi.

Zarif’in bu açıklamaları, Tahran’ın petrol ihracatının sıfırlanması durumunda Hürmüz Boğazı’nı kapatacağı tehdidinden bir gün sonra geldi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani açıklamasında, ülkeleri üzerindeki tek taraflı baskının dünya güçlerinin yararına olmayacağını, bunun bölge ve dünya güvenliğini garanti etmeyeceğini söyledi.

İran, Devrim Muhafızları ve siyasilerin sözleri ile tekrardan dünya petrol ihracatı için hayati önem taşıyan Hürmüz Boğazı’nı kapatmakla tehdit ederken, Washington yönetimi, Tahran’ı geçtiğimiz Haziran ayında Körfez’de bulunan petrol tankerlerine saldırmakla sorumlu tutuyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo geçtiğimiz Salı günü yaptığı açıklamada, ABD’nin İran petrolüne yönelik uygulanan yaptırımlarının yeniden yürürlüğe girmesi sonucunda İran petrolünün büyük kayıp yaşadığını ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan geçtiğimiz yıl Mayıs ayında tek taraflı olarak çekilmesi ile Tahran ve Washington arasındaki gerilim artmıştı.

Ayrıca Tahran’ın Körfez’de ABD’ye ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürmesi ve İngiltere’nin Suriye’ye petrol taşıdığı iddiası ile Cebelitarık Boğazı’nda İran’a ait Adrian Darya 1 isimli petrol tankerine el koyması ile gerilim tırmanışa geçti.

Şarkul Avsat