Suudi Arabistan, bir sonraki hac mevsimi için ‘Akıllı Kart’ hazırlıklarına devam ediyor

Suudi Arabistan,  Mekke gelecek hacı adaylarının faydalanacağı “Akıllı Kart” girişimin duyurulmasının ardından bir sonraki hac mevsimi için çalışmalara başladı.

Suudi Arabistan hükümeti, tarihteki en büyük ve tek seferde 2,5 milyon insanın ibadet etmesini sağlayan Mekke’nin genişletilmesi projesini tamamlamayı hedefliyor. Proje, yüzde 85 oranında tamamlandı.

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, projenin yüzde 85’inin tamamlandığı belirtilerek, Mekke’yi ziyaret edenlerin ibadetlerini ve kalabalığın yönetimi kolaylaştırmak amacı ile Mescid-i Haram civarına 3 bin metrekarelik alan ekleneceği belirtildi.

Genişletme çalışmaları, avludaki bazı abdest yerlerinin yanı sıra bir takım alanlar yıkılacak.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bu ayın sonunda tamamlanacak olan projenin Mescid-i Haram ve çevresinin kapasitenin arttırılmasının hedeflendiği belirtilerek,  amaçlarının Rahman’ın misafirlerine ve hacılara en iyi hizmeti sunmak olduğu aktarıldı. Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkanlığı,  bir çok sorumlu kuruluşun işbirliği ile gerçekleşen imar projelerinin saha çalışmalarına ve mühendislik planlarına göre yapıldığını, Rahman’ın misafirlerine en iyi hizmet ve en son teknolojiyi sunacaklarını duyurdu.

Gelecek yıl tüm hacılar “Akıllı Kart” uygulamasından yararlanacak

Öte yandan Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Dr. Muhammed Salih bin Tahir Benten, bakanlığın bir sonraki hac mevsimi için “Akıllı Hac Kartı” projesini uygulayacağını belirtti. Bakan Twitter hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kartın Hacı ülkesinde basılacağını söyledi.

Akıllı Hac Modeli’nin ilk aşamasının tüm hacılar için kişisel, tıbbi ve ikamet bilgilerini kapsayan standart bir kart hizmeti içeriyor. Kart aynı zamanda, Mekke-i Mükerreme, Medine-i Münevvere ve Hac ibadetinin yapıldığı yerlerde kaybolan hacıları ikamet ettikleri yerlere yönlendirmek içinde kullanılabilir.

Şarkul Avsat