Bollywood, Pakistan-Hindistan gerilimini beyaz perdeye taşıyor

Bollywood, Pakistan’ın Hindistan’a düzenlediği hava saldırısını konu alan ve gerçek hikâyeye dayanan film yapacağını duyurdu.

The Guardian gazetesine göre, yeni film, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin biyografi filminde oynayan Vivek Oberoi tarafından hazırlanacak. Filmde ayrıca, Pakistan tarafından esir alınan ve Hindistanlıların ulusal kahraman olarak gördüğü Abhinandan Varthaman’ın hikâyesi de yer alacak.

Hindistan medyasında yer alan habere göre, filmin yapımcısı olan Vivek Oberoi, “Gerçek hikâyeye dayanan film bir vatanseverlik filmi” dedi.

26 Şubat’ta gerçekleşen hava saldırısı, 14 Şubat’ta Keşmir’de gerçekleşen ve 40 Hint askerinin hayatını kaybettiği intihar saldırısından sonra yaşandı. Hindistan saldırganların Pakistan tarafından desteklendiğini iddia ederken, İslamabad ise iddiaları sert bir dille reddetti.

Pakistan, nükleer silah sahibi ülke ile doğrudan çatışmaya girmekten uzak dururken, geçtiğimiz aylarda Keşmir’deki sınır noktasına hava saldırısı düzenledi.

Hindistan ise, Balakot kenti civarındaki bir asker kampa saldırı düzenlediklerini ve çok sayıda “teröristi” öldürdüklerini duyurdu. Ancak bu saldırılar hakkında birbirinin açıklamalarını yalanlayan ifadeler kullanıldı.

Pakistan Başbakanı İmrah Han, Hindistan’ın Balakot kampını vurduğu iddiasının “asılsız ve kurgusal” olduğunu söyledi.

Keşmir, 1947 yılında İngiltere’den bağımsızlığı kazanan Hindistan ve Pakistan arasında bölünmüş durumda. Her iki ülkenin de egemenlik iddia ettiği Keşmir, iki ülke arasındaki çatışmanın temel başlıklarından biri durumunda.

Hindistan yönetimi, geçtiğimiz haftalarda Keşmir’in özerklik statüsünü kaldırarak bölgeye on binlerce asker göndermişti.

Şarkul Avsat