Ham petrol ihracatında düşüş yaşanıyor

Ekonomistler son dönemlerde petrol tankerlerine yapılan drone saldırıları sonucu Suudi Arabistan’da ham petrol ihracatının düştüğünü açıkladı. Bununla birlikte İran’da da ciddi bir düşüş olduğu belirtildi.

Brent ham petrol, hafta boyunca 60 dolar bariyerine yaklaşırken, WTI varil başına küçük bir düşüşle 54,17 dolar seviyesine geriledi. Fiyatlar haftalık bazda nispeten sabit kalırken dar bir bantta hareket etmeye devam etti.

HAM PETROL FİYATI ARTIYOR

Suudi Arabistan petrol alanına üç ay içinde yapılan ikinci bir drone saldırısı, jeopolitik risklerin yeniden odaklanmasına neden oldu, durgunluk endişeleri ve petrol talebinin azalmasıyla ilgili endişeler başladı.

Ekonomik durgunlukla ilgili endişeler ham petrol fiyatlarını artırmaya devam etse bile, ABD-Çin ticaret anlaşmazlığı bu talebin korktuğu kadar zarar vermediğini gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump ve üst düzey Beyaz Saray yetkilileri, ABD’nin ekonomik büyümesinin bozulabileceği endişelerini reddetti, ancak yine de OPEC ve Uluslararası Enerji Ajansı’ndan piyasada düşüş eğilimi bekledikleri görülüyor.

İRAN HAM PETROL İHRACATI DÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanlığı, bazı ekonomistlerin bir ticaret anlaşmazlığının petrol talebinin büyümesinde bir düşüşe neden olacak küresel bir durgunluğa yol açabileceği görüşüyle büyük ölçüde yönlendirildiğini belirtti. Ayrıca yaptırımların İran ham ihracatının Temmuz ayında yaklaşık 100 bin bpd’ye düşmesine neden olduğunu söyledi.

Bu petrol ihracatını sıfırlayarak, ABD, İran rejimine yıllık gelirde yaklaşık 50 milyar dolar zarara uğratması bekleniyor. Ayrıca, kalan varillerin yalnızca yoğuşma olup olmadığı, doğal gaz alanlarından üretilen bir tür ultra hafif ham petrol olup olmadığı da konusunda da endişeler var.

Arab News