O belgede artık “bakire” yazmayacak

Bangladeş yüksek mahkemesi, Müslüman evlilik belgelerinde “bakire” kelimesinin kaldırılması kararı verdi.  Bu önemli karar, kampanyacıların bu terimin “küçük düşürücü ve ayrımcı” olduğu yönündeki itirazlarından sonra geldi.

Güney Asya ülkesinin evlilik yasalarına göre gelinler, belgelerinde kumari (bakire), dul veya boşanmış seçeneklerinin birini seçmek zorundaydı.

Başsavcı Yardımcısı Amit Talukder, Pazar günü alınan kararda mahkemenin hükümete, bu bakire terimini kaldırmasını ve “evlenmemiş” terimi ile değiştirmesini belirtildiğini söyledi.

Mahkeme, kararın tamamını ekim ayında yayınlamayı planlıyor ve yapılacak değişikliklerin o tarihten itibaren başlaması bekleniyor.

2014 yılında bu terimin değişmesi için dava açan grupların avukatlığını yapan Aynun Nahar Siddiqua, “Bu çok önemli bir karar”  ifadelerini kullandı.

Hak grupları, evlilik belgelerine 1961 yılında giren bu terimi çok uzun zamandır eleştiriyorlar. Bu terimin “küçük düşürücü ve ayrımcı’’ olduğunu söyleyerek evlenen kadının mahremiyetini ihlal ettiğini vurguluyorlar.

Karar, yetki kurumlarına, damatlar içinde “evlenmemiş, dul ya da boşanmış” terimlerinin eklenmesinin emrini verdi.

Bangladeş, 168 milyonluk nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 90’ı Müslüman ve dünyanın en kalabalık nüfusa sahip üçüncü Müslüman ülkesi.

Arab News