Yemenli kız ilk kez duydu

Yemen’de doğuştan sağır olan iki yaşındaki kız, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ücretsiz tedavisi sonrası ilk kez duydu.

Annesinin kısık sesle adını söylediğini duyan Seta gözlerini açtı, bu Seta’nın bir sesi ilk defa duymasıydı.

DOĞDUĞUNDA SAĞIR OLDUĞU FARK EDİLDİ

İki yaşındaki Yemenli kız sağır doğmuştu ve geçtiğimiz perşembe gününe kadar da hiç bir sesi duymuyordu. Ailesi, Seta yaklaşık bir yaşındayken duyma duyusunda bir sorun olduğunu fark etti.

Aile, Yemen’deki Al Mahrah Valiliği’nde, Umman sınırında, kızlarını götürecek uzman veya rehabilitasyon merkezlerinin bulunmadığı bir yerde yaşıyordu.

Abu Dabi’de yaşayan Seta’nın amcası Yasser Al Aboudi, “Erkek kardeşim doktor ve o Seta’nın duyma duyusunda bir sorun olduğunu fark etti” diye konuştu.

BAE HÜKÜMETİNDEN ÜCRETSİZ TEDAVİ

Aile, işitme sorunu yaşayanlara ücretsiz olarak tedavi sunan bir BAE girişimi hakkında bilgi edindi. Bunun üzerine aile, yardım teklifinde bulunan BAE hükümetine ulaştı.

Seta ve ailesi Mart ayında BAE’ye getirildi. Abu Dabi’deki Şeyh Halife Tıp Şehrinde bir dizi teste tabi tutuldu ve başlangıçta düzenli bir işitme cihazı takıldı.

Daha sonra, her iki kulakta da, koklear bir implantın, işitmenin düzelmediğinden sonra gerekli olduğuna karar verildi. Sağ kulaktaki bu işlem 29 Temmuz’da takıldı diğer kulağa ise işlem daha sonra yapılacak.

BAE’YE TEŞEKKÜR

Tek bir cihaz maliyeti 100 bin dirhemden (27 bin dolar) daha pahalı, ancak tedavi ve ailenin Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki masrafları Abu Dabi hükümeti tarafından karşılanıyor.

Seta, her iki kuşağının tedavisi tamamlandıktan sonra kapsamlı rehabilitasyona tabi tutulacak ve bu tedavi sayesinde sesleri tanıyabilecek.

Seta’nın ailesi, yardımlarından dolayı BAE hükümetine teşekkür etti.

The National