ABD’nin siber saldırısı İran’ın petrol tankerlerine saldırı yeteneğini felç etti

ABD’nin 20 Haziran’da İran’ın bilgisayar sistemlerine yönelik siber bir saldırı gerçekleştirdiği ve İran Devrim Muhafızları tarafından petrol tankerlerine yönelik saldırıları planlamak için kullanılan önemli bir veri tabanını sildiği iddia edildi.

New York Times’ın üst düzey yetkililere dayandırarak verdiği haberine göre söz konusu siber saldırı, Tahran’ın Körfez’de gemi trafiğini hedefleme kabiliyetini en azından geçici olarak sınırladı.

Haberde ifadelerine yer verilen yetkililer,  bu siber saldırı sırasında hava savunma sistemleri ve füzelerin hedef alınmadığına dikkat çekerek, rejimin, saldırıda silinen verileri kurtardığını ve askeri iletişim ağları da dahil olmak üzere bazı bilgisayar sistemlerini yeniden başlatmaya çalıştığını aktardı.

Habere göre yetkililer, 20 Haziran’da düzenlenen siber saldırıların etkileri geçici olacak şekilde tasarlanmış olmasına rağmen beklenenden uzun sürdüğünü belirterek, İran’ın hala kritik iletişim sistemlerini düzeltmeye çalıştığını ve saldırıda kaybedilen verileri kurtaramadığını iddia etti.

Yetkililer, iki ülke arasındaki savaşta siber saldırıların belirleyici olduğunu söylerken, bu saldırının, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın Hürmüz Boğazı’nda ABD’ye ait insansız bir hava aracını (İHA) düşürmesi sonrasında İran’a yönelik hava saldırısını iptal etmesinin ardından gerçekleştiğine dikkat çekti.

Söz konusu yetkililer, İran Devrim Muhafızları’na bağlı istihbarat grubunun hedef alınmasının, İran’ın ABD’ye karşı gizli saldırılar başlatma yeteneğini de azalttığını öne sürdü.

Körfez’de geçtiğimiz aylarda bazı tankerlerin sabotaja maruz kalması üzerine yürütülen soruşturmaya katılan diplomatlara göre saldırıların karmaşık deniz mayınları kullanılarak yapılması, olayın arkasında bir devletin olabileceğini gösterdi ve bu ülkenin İran olma olasılığı var.

Diğer yandan Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) eski bir yetkilisi olan Norman Roule, ABD’nin siber operasyonlarının, daha geniş bir çatışma başlatmadan İran’ın davranışını değiştirmek için planlandığını ve bu saldırıların kamuoyu önünde nadiren tanınan gizli operasyonlara çok benzediğini dile getirdi.

Roule, ABD’nin bu saldırı ile göndermek istediği tek mesajın, rakiplerinin, Washington’ın ulaşamayacağı ölçüde muazzam yeteneklere sahip olduğunun ve yanlış yapmayı bırakmasının kendisi için daha iyi olacağının farkına varması olduğunu kaydetti.

Savunma Bakanlığı’na bağlı ABD Siber Komutanlığı (USCYBERCOM), Pentagon’a bu saldırıları gerçekleştirme konusunda daha fazla yetki veren Kongre mevzuatından yararlanarak, siber saldırıların uygulanmasını genişletme üzerinde çalıştı.

İran, 2010 yılında, hem ABD, hem de İsrail’i İran’da binlerce bilgisayara bulaşan ve uranyum zenginleştirmek için kullanılan santrifüjleri bozan Stuxnet isimli çok güçlü bir siber virüs oluşturmakla suçlamıştı.

Şarkul Avsat