Dünya petrol devleri, Enerji Kongresi’ne katılmak için BAE’ye geliyor

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi Eylül ayında, Total, BP ve Eni gibi petrol şirketlerinin katılacağı Dünya Enerji Kongresi’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Londra merkezli ve üç yılda bir düzenlenen Dünya kongresi Konseyi zirvesi, ilk defa Arap Körfezinde 9-12 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ve hidrokarbonların ötesinde bir gelecek için çalışmalar yapmaya niyetli yatırımcı ve liderleri çekmeye çalışacak.

BAE’DEKİ İKİNCİ BÜYÜK ENERJİ KONFERANSI

İklim değişikliği ve taşımacılığın geleceği gibi enerji endüstrisinin daha fazla incelenmesiyle bu yılki kongre, yeşil enerjiye geçişe odaklanacak.

1924 yılında Londra’da ilk kez düzenlenen Dünya Enerji Kongresi, 1930’da Berlin’deki zirvede konuşan Albert Einstein da dâhil olmak üzere, modern dünyanın enerji endüstrisine önemli katkıda bulunan insanlara ev sahipliği yaptı.

Kongre, Abu Dabi Uluslararası Petrol sergisi ve Konferansı’na ek olarak bu sene BAE’nin başkentinde düzenlenen ikinci büyük enerji konferansı olacak.

150 ÜLKEDEN KATILIMCI GELECEK

OPEC ve müttefikleri, 12 Eylül’deki dört günlük etkinliğin sonuna doğru ortak teknik komite toplantısı için toplanıyorlar. Bu yılki kongreye 150 ülkeden 70 bakan ve 50 yetkili dâhil olmak üzere 15 bin kişinin katılması bekleniyor.

Etkinlik, şimdi L1 Energy’nin başında olan eski BP şefi John Browne’un petrolün ötesindeki geleceği keşfetmek için yapılacaklar konulu konuşmasıyla başlayacak. BAE Enerji Bakanı Suhail Al-Mazra Suudi Arabistan enerji İşlerinden sorumlu devlet Bakanı Abdulaziz bin Selman Al Suud ve BAE Devlet Bakanı ve Abu Dabi Ulusal petrol şirketi Başkanı Dr. Sultan Al Caber de dâhil olmak üzere önemli Bakanların konuşmaları da açılış oturumunda yer alacak.

İkinci günün ilk oturumunda Aramco yöneticilerinin konuşmaları yer alacak ve günün ikinci yarısında yapılan tartışmalar yeşil ekonomiler için geçici bir yakıt olarak gaza odaklanacak.

Dört gün sürecek olan etkinlik, 2022’de Moskova’da bir sonraki kongreye ev sahipliği yapacak olan Rusya enerji bakanı Alexander Novak’ın konuşmasıyla sonuçlanacak.

The National