Suudi Arabistan yabancı ve yatırımcıları çeken bir ülke haline nasıl geldi?

Suudi Arabistan’ın güçlü ve müreffeh bir ekonomi ile ‘canlı bir toplum’ yaratma amacıyla hayata geçirdiği ‘2030 Vizyonu’ ülkeyi, yabancıları çalışmak ve yaşamak için cezbeden dünyanın en iyi yaşam standartlarına sahip bir hale getirdi.

Suudi Arabistan, yakın zamanda, yalnızca Suudi vatandaşlarına değil aynı zamanda ekonomik, kültürel, bilimsel ve spor alanlarında Suudi Arabistan’ın yeni vizyonundan etkilenen yabancılara da fayda sağlayan somut başarılara tanık oldu.

Gallup Araştırma Şirketi’ne göre Suudi Arabistan yabancıların yaşayabileceği en cezbedici 10 ülke listesinde 7. sırada yer aldı.

ABD, göç etmek veya ülkelerinin dışında yaşamak isteyenler tarafından en çok rağbet gören ülkeler listesinde ilk sıraya otururken, onu Almanya, Kanada, İngiltere, Avustralya, İspanya, İtalya ve İsviçre Fransa takip etti. Suudi Arabistan ise bu listede tek Arap ülkesi olarak yer aldı.

Söz konusu istatistiklere göre başka ülkeye göç etmek isteyen insanların yüzde 3’ü (yaklaşık 25 milyon) çalışmak ve yaşamak için Suudi Arabistan’ı tercih ediyor.

IMF’nin Suudi Arabistan hakkındaki raporlarında, reformların meyve vermeye başladığı ve ekonomik geleceğinin olumlu olduğunu onaylamasının ardından, Suudi Arabistan Yatırım Genel Otoritesi, yabancı yatırımcıların yerel yatırımcıya sunulan tüm avantaj, teşviklerden ve garantilerden yararlanmasını öngören yeni bir yatırım sistemi taslağı hazırladı. Bunun üzerine Suudi ekonomisi, küresel yatırım için de güvenli bir bölge haline geldi.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın (UNCTAD) raporuna göre Suudi Arabistan, 2013-2018 yılları arası doğrudan yabancı yatırımcılardan 37 milyar dolar çekmeyi başardı.

Ortadoğu’da yabancı iş gücünü çeken ilk ülkelerden biri olan Suudi Arabistan’da kadınların araba kullanmasına izin verilmesi gibi sosyal değişimler de yabancılar için cazip hale geldi.

Dünyanın en saygın üniversite derecelendirme organizasyonlarından birisi olan Shanghai Ranking’in (ARWU) çalışmasına göre Kral Abdulaziz Üniversitesi ve Kral Saud Üniversitesi, dünyanın en iyi 200 üniversitesinin bulunduğu listede yer aldı.

Kültür ve sanat konusunda ise Suudi Arabistan Genel Eğlence Otoritesi, dünyanın en ünlü yıldızlarının katılımıyla uluslararası düzeyde, konser, etkinlik ve gösteri düzenlerken, Spor Genel Otoritesi ise 20 milyon dolarlık ödülün verildiği dünyanın en pahalı at yarışını organize etti.

Formula 1 yarışlarını Suudi Arabistan’a getirmeye yönelik çabalar sürerken, Dünya Ağır Siklet Boks Şampiyonası 7 Aralık’ta Suudi Arabistan’da oynanacak.

Şarkul Avsat