Türkiye’ye gelen Suudi turist sayısı yüzde 16.9 azaldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2019 Ocak-Temmuz dönemi turizm istatistiklerine göre Türkiye’ye Suudi Arabistan’dan gelen turist sayısı yüzde 16.96 oranında azaldı.

Bakanlığın resmi sitesinde yer alan istatistik verilerine göre 2018 Ocak-Temmuz döneminde 445 bin 875 olan Suudi turist sayısı bu yıl aynı dönemde 370 bin 265 turiste geriledi.

2018 Temmuz ayında 165 bin 331 Suudi vatandaşı Türkiye’yi ziyaret ederken, 2019 Temmuz ayında bu sayı 135 bin 273’e geriledi.

Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçiliği, Şişli’de bir Suudi vatandaşının silahlı saldırıya uğrayıp birkaç ameliyat geçirmesinin ardından bu ay vatandaşlarını 6. kez uyarmıştı.

Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçiliği, geçtiğimiz ay ise vatandaşlarını pasaport, para ve değerli eşyalarının çalınmasına karşı uyarmıştı.

Şarku’l Avsat’ın güvenilir kaynaklardan edindiği bilgilere göre son dört ayda Taksim, Ortaköy ve Beşiktaş bölgelerinde Suudi Arabistanlı turistlere ait çalınan pasaport sayısı 165’e ulaştı.

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu Maslahatgüzerı Mişari ez-Ziyabi daha önce Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, Suudi turist sayısında geçtiğimiz yıla oranla önemli bir düşüş yaşandığına dikkat çekmişti.

Ez-Ziyabi, ayrıca, “Suudi Arabistan Büyükelçiliği ve Konsolosluğu, Türkiye’de ikamet eden ve pasaportları ile yüklü miktarda parası çalınan Suudi vatandaşlarından gelen ihbarları almak üzere 24 saat hizmet veren bir kriz masası kurdu. İhbarın hemen ardından Büyükelçilik personeli olay yerine intikal ediyor” şeklinde bir açıklamada bulunmuştu.

Suudi Arabistan Ankara Büyükelçiliği ise Mayıs ayında, Türkiye’de emlak sektörüne yatırım yapan Suudi vatandaşlarından, mülk tapusu alamadıkları, mülkiyetin tam bedelinin ödemesine rağmen evlerine girmelerinin engellendiği ve emlak şirketleri ile yaptıkları sözleşmelere rağmen mülklerin kararlaştırılan zamanda teslim edilmediği gibi birçok sorunla karşılaştıklarına ilişkin şikayetler alındığını açıklamıştı.

Şarkul Avsat