Suudi Arabistan’da Kral Selman’ın emriyle yeni bakanlık ve görevlendirmeler

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, dün akşam, Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanlığı ve Riyad Kraliyet Komisyonu kurulması gibi çok sayıda Kraliyet emri çıkardı.

Kraliyet emirleri uyarınca, Riyad Kalkınma Ajansı, başkentin statüsüyle orantılı bir şekilde şehrin tüm bölgelerini başkentin hak ettiği özel statüye kavuşması arzusuyla ‘Riyad Kraliyet Komisyonu’ adında bir kraliyet komisyonuna dönüştürülürken, Başbakan Yardımcısı’nın başkanlığındaki komisyonun üyelerini Riyad Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu üyeleri oluşturuyor.

Buna göre Riyad Kraliyet Komisyonu Yönetim Kurulu’nda Riyad Bölge Emiri, İçişleri Bakanı, Riyad Bölge Vali Yardımcısı, Ticaret ve Kalkınma Bakanı, Belediye ve Köy İşleri Bakanı, Çevre, Su ve Tarım Bakanı, Maliye Bakanı, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı, Ulaştırma Bakanı, Ekonomi ve Planlama Bakanı, Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı, Riyad Bölgesi Sekreteri ve Suudi Elektrik Şirketi (SEC) Yönetim Kurulu Başkanı yer alıyor.

Öte yandan Riyad’daki büyük ulusal projelerle ilgili tüm görevler, ‘Büyük Ulusal Projeler Komisyonu’ndan Riyad Kraliyet Komisyonu’na devredilecek. Bakanlar Kurulu’ndaki Uzmanlar Heyeti, -Riyad Kraliyet Komisyonu ve ilgili tarafların her biriyle koordineli olarak- üç ay içinde gerekli yasal prosedürlerin tamamlanması için ihtiyaç duyulan tüm hazırlıkları yerine getirecek.

Öte yandan yeni Kraliyet emirleri çerçevesinde, ‘Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanlığı’ adında yeni bir bakanlık kurulacak. Sanayi ve maden kaynakları sektörleriyle ilgili tüm çalışmalar, sorumluluklar ve görevler söz konusu yeni bakanlığa devredilecek. Mevcut mali yılın sonuna kadar Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanlığı’nın çalışmalarını, sorumluluklarını ve görevlerini sürdürecek olan Enerji, Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanlığı ise Enerji Bakanlığı olarak görevlerine devam edecek. Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanlığı ise gelecek mali yılın başında göreve başlayacak.

Uzmanlar Heyeti, üç ay içerisinde -ilgili taraflarla koordineli olarak- gerekli düzenlemeleri yerine getirerek, gerekli prosedürlerin tamamlanması aşamasında, düzenlemeler, emirler, Kraliyet kararnameleri, bu emirden etkilenen kararlar ve değişiklik önerilerini gözden geçirecek.

Diğer yandan Kral Selman bin Abdulaziz, doğrudan kendisine bağlı olarak ‘Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zeka Komisyonu’ adında bir komisyon kurulmasını emretti. Başbakan Yardımcısı’nın başkanlığındaki bir yönetim kurulu tarafından yönetilecek olan Komisyon’un yönetim kurulu üyeleri, İçişleri Bakanı, Ulusal Güvenlik Danışmanı, Ticaret ve Kalkınma Bakanı, Maliye Bakanı, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı, Ekonomi ve Planlama Bakanı, Genel İstihbarat Başkanı ve Devlet Güvenliği Başkanı’ndan oluşuyor.

Çıkarılan Kraliyet emirleri arasında, ayrıca Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zeka Komisyonu’na bağlı olan ‘Ulusal Veri Yönetim Ofisi’ adında bir ofis ve ‘Yapay Zeka Ulusal Merkezi’ adında bir merkez kurulması da yer alıyor. Aynı şekilde Ulusal Bilgi Merkezi de Veri ve Yapay Zeka Komisyonu ile bağlantılı olacak. Ulusal Bilgi Merkezi, yukarıda geçen kurumların faaliyete geçmesi için gerekli yasal prosedürlerin tamamlanmasına kadar tüm yetki, işlev ve sorumluluklarını kullanmaya devam edecek. Bununla birlikte Uzmanlar Heyeti, Ulusal Bilgi Merkezi ile koordineli olarak, emrin çıkarıldığı tarihten itibaren, 90 gün içerisinde gerekli tüm düzenlemelerin hazırlanması ve yine gerekli prosedürlerin tamamlanmasıyla ilgilenecek.

Bir diğer Kraliyet emri ise ‘Genel Denetim Bürosu’ adının ‘Sayıştay’ olarak değiştirilmesiyle ilgili. Bununla birlikte bakan mertebesindeki Kraliyet Mahkemesi Başkanlığı’na Fahd El-İsa atanırken, Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanlığı’na Bender el-Harif, bakan mertebesindeki Kraliyet Mahkemesi Danışmanlığı’na Dr. Bender el-Ayban, bakan mertebesindeki İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı’na Avad el-Avad, bakan mertebesindeki Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkanlığı’na Mazin el-Kahmus, Çalışma ve Toplumsal Kalkınma Bakan Yardımcılığı’na Macid el-Ganemi ve Ulusal Bilgi Merkezi Direktörlüğü’ne Abdullah el-Gamidi atandı.

Buna karşın Kral Selman, Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkanı ve Kraliyet Mahkemesi Başkan Yardımcısı Dr. Halid el-Muheysin, Çalışma ve Toplumsal Kalkınma Bakan Yardımcısı Dr. Tamader er-Rammah ve Meteoroloji ve Çevre Koruma Kurumu Başkanı Dr. Halil es-Sekafi’ye yeni görev vermedi.

Şarkul Avsat