İsrail konvoyu

Hizbullah: İsrail askeri konvoyunu hedef aldık, ölü ve yaralılar var

Lübnan’ın güney sınırındaki güvenlik endişesi, Hizbullah’ın, sınıra yakın olan Avivim bölgesinde bir İsrail askeri konvoyunu hedef almasının ardından artış gösterdi. İsrail’in geçtiğimiz hafta Suriye’de gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda iki üyesini kaybeden Hizbullah, bu olayın ardından Tel Aviv’i karşılık vermekle tehdit etmişti.

Lübnan’ın güney sınırında gerilimin hâkim olduğunu belirten Lübnan Başbakanı Saad Hariri, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Fransa Cumhurbaşkanı Danışmanı Emmanuel Bonn ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Hariri yaptığı açıklamada, ABD, Fransa ve uluslararası toplumdan ülkesinin güney sınırındaki gelişmelere müdahalede bulunmalarını talep etti.

Hizbullah, saldırı sonrası İsrail’e ait bir askeri konvoyun imha edildiğini ve olayda ölü ve yaralıların olduğunu açıkladı. Öte yandan İsrail, Lübnan’dan bir İsrail askeri üssüne ve İsrail’in kuzeyindeki askeri araçlara çok sayıda tanksavar füzesi atıldığını buna karşılık verdiklerini bildirmişti. İsrail ordu sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, saldırının ardından İsrail’in, Lübnan’ın güneyindeki hedeflere ve füzelerin kaynağına ateş açtığı ifade edildi.

Hizbullah tarafından yapılan açıklamada, “1 Eylül 2019 tarihinde saat 16.15’te “Şehit Hasan Zebib ve Yasir Daher isimli bir grup” Avivim kışlası yolunda İsrail’e ait bir konvoya saldırı gerçekleştirdi. Saldırı sonucunda ölü ve yaralılar var” ifadeleri kullanıldı.

Hizbullah, saldırıyı gerçekleştiren gruba, geçtiğimiz hafta Suriye’de hayatını kaybeden iki üyesinin adını verdi.

Lübnan Ulusal Bilgi Ajansı’na göre İsrail güçleri, Hizbullah saldırısı sonrası Avivim bölgesinin karşısında yer alan Marun er-Ras beldesi eteklerini hedef aldı.

Hizbullah’a ait olan el-Menar kanalı, canlı yayınla Marun er-Ras bölgesinden yükselen dumanları gösterdi.

Marun er-Ras beldesine yakın köylerde ikamet edenler, İsrail tarafından gerçekleştirilen topçu atışlarından kaynaklanan şiddetli patlama sesleri duyduklarını bildirdi.

Tel Aviv ve Beyrut arasındaki gerilim, bir hafta önce Hizbullah ve Lübnan hükümetinin İsrail’i iki insansız hava aracı (İHA) ile başkentin güneyindeki banliyöyü hedef almakla suçlamasının ardından şiddetlenmişti. Hizbullah İHA’ların patlayıcı yüklü olduğunu iddia etti. İHA’lardan birinin teknik arıza nedeniyle düştüğü, ikincinin ise patladığı belirtildi.

Hizbullah Genel Sekreter Hasan Nasrallah, Şam’da Hizbullah noktalarının hedef alınmasının ardından geçtiğimiz Cumartesi akşamı Tel Aviv’e yanıt verme tehdidinde bulunmuştu. Nasrallah, “Bize göre konu bir intikam meselesi değil, denklemlerin belirlenmesi, çatışma kuralları koyma ve ülkeyi koruma mantığını kalıcı hale getirmektir. İsrail, saldırılarının bedelini ödemeli” şeklinde konuşmuştu.

Şarkul Avsat