Kral Selman’a yıllık ekonomi raporu sunuldu

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Suudi Arabistan Para Ajansı’nın (SAMA) ekonomik ve finansal gelişmelerinin gözden geçirildiği yıllık raporu yakından inceledi.

Cidde’deki Selam Sarayı’nda yapılan rapor sunum toplantısına Maliye Bakanı Muhammed bin Abdullah el-Cedan, SAMA Başkanı Dr. Ahmed el-Halifi ve diğer birçok yetkili de katıldı.

Kral Selman, SAMA’nın ülke ekonomisine ve istenen hedeflere ulaşılmada göstermiş olduğu çabalara övgüde bulundu.

SAMA Başkanı Dr. el-Halifi yıllık faaliyet raporunda yer alan önemli ekonomik gelişmelere değinerek, Suudi Arabistan’ın dengeli ekonomi politikası sayesinde 2018 yılında tüm sektörlerde olumlu gelişmelere imza atıldığını belirtti. Dr. Ahmed el-Halifi, Gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) 2017 yılındaki 7.0 oranına karşı sabit fiyatlar ile yüzde 4.2 oranında artış yaşadığını, petrol sektöründe ise GSYİH’nın yüzde 1.3 oranında arttığını belirterek, sektörün yüzde 2.2 oranında büyüdüğünü söyledi. Başkan fiyatların yüzde 5.2 olarak sabit kaldığını belirtti.

Suudi Arabistan’ın ödemeler dengesindeki cari işlemlerin 2017 yılına nazaran 39 milyar riyal artış yaşayarak 265 milyar riyal olduğunu belirten el-Halifi, petrol ihracatının yüzde 22 oranında artarak 236 milyar riyali bulduğunu ifade etti ve mali artışın 2018 yılındaki kamu gelirlerine göre yüzde 0.31 oranında arttığını söyledi. SAMA Başkanı açıklamasında, geniş harcama politikasına rağmen bütçe açığının bir önceki yıla oranla 238 milyar riyalden 174 milyar riyale gerileyerek yüzde 9.5 olduğunu, özel sektörün güçlendirilmesinin Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu çerçevesinde ilerlediğini ve ülke ekonomisinin 2019 yılı için olumlu sonuçlar almaya devam edeceğini aktardı.

Başkan açıklamasında, SAMA’nın para politikasının döviz kuru istikrarını sürdürmeye devam ettiğini belirterek, para arzının 2018 yılı itibari ile yüzde 7.2 oranında artış göstererek bin 854 milyar riyali bulduğunu ve bankacılık sektörünün iyi performans sergilediğini söyledi. Ticari bankaların aktiflikleri ise yüzde 0.2’lik oranda gelişme göstererek 2 bin 398 milyar riyali buldu.

Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında Pazar arzı yüzde 9.3 oranında artış yaşayarak bin 872 riyali yükselirken, banka mevduatı yüzde 7.3’lük artışla bin 679 milyar riyal, banka kredisi ise yüzde 8.3’lük artış ile bin 489 riyali oldu.

SAMA, döviz varlıklarını yatırım politikaları doğrultusunda yönetmeye devam ederek, varlıkların en uygun şekilde kullanılması ve yatırım fırsatlarından yararlanmak için çeşitli yatırım portföyleri aracılığı ile risk yönetimleri sistemlerini uygulamaya istekli olup, varlıkların bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3.3 oranında artarak bin 923 milyar riyale ulaştığını aktardı.

Açıklamada, SAMA’nın güven arttırıcı ve yüksek verimlilik standartlarına ulaşmak için finansal sektörün etkin denetimi ile bankacılık sisteminin izlenmeye devam ettiği, ortalama sermaye yeterlilik oranının (Basel Standardı) yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6.20 civarında olduğu ifade edildi.

Ajans, çalışmalarını Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu gerekliliklerine uygun bir şekilde yerine getirmeyi amaçlayıp, İslami bankacılığın rolünün arttırılmasına önem verirken, KOBİ’ler için finansman ortamını geliştirip, finansal sektörün istikrarını sağlamayı destekliyor.

SAMA, ulusal ekonominin büyümesini desteklemek, finansal sektör kurumlarının gelişmesi ve yatırımı teşvik etmek amacı ile Maliye Bakanlığı ve Sermaye Piyasası Kurumu ile ortaklaşa çalışmaktadır.

SAMA Başkanı konuşmasının sonunda, Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman liderliğindeki Suudi Arabistan’ın ekonomik dönüşümlerin en önemli aşamalarına tanıklık ettiğini belirterek, ajansın ekonomik kalkınmayı destekleme ve finansal istikrarın sürdürülmesindeki rolüne aktif olarak katkı sağlayacağını ve ekonomik reform sürecine destekleyici yaklaşımını sürdüreceğini söyledi.

Şarkul Avsat