Lastiğin yeniden icadı: Michelin Havasız Lastik üretiyor

Sadece lastikten yapılmış yüzlerce Burj Halife’nin olduğunu ve bunlardan dördünün her yıl depoya gönderildiğini hayal edin. Michelin, 12 ayda bir kullanılmayan lastikleri çöpe attığını açıkladı.

Her yıl, kazalar, yollarında zarar verdiği ve hatalı olan yaklaşık 200 milyon lastik çöpe atılıyor ve bu yığınlar da patlamalara neden oluyor.

Her sene yaklaşık olarak 1 milyar lastik yer değiştiriyor. Medya ve etkinlik şirketi GreenBiz’e göre Çin’de ortalama bir sürücü altı ayda bir lastiğini değiştirmek zorunda kalıyor.

Michelin, bu duruma radikal bir çözüm bulduğunu iddia ediyor: delinmez, havasız lastikler. Michelin, bu yeni lastik modeline Uptis adını verdiğini açıkladı.

Michelin araştırma ve geliştirme başkan yardımcısı Eric Philippe Vinesse, The National’a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı: “geleceğin lastikleri havasız, 3D baskılı ve yenilenebilir ürünlerden yapılmış olmalı. Prototip lastiklerimiz zaten bu özelliklerden bazılarını kapsıyor ve 2024 yılında satışa hazır olacak. Basınçlı lastiklerle aynı görevi görecekler, ayrıca binek araçlar için de daha verimli ve dayanıklı olacaklar”.

Uptis ismi de Özel Patlamaz Lastik Sistemi’nden (Unique Puncture-proof Tyre System) geliyor ve mobilitenin bir sonraki aşamaları da düşünülerek tasarlandı.

Vinesse “Elektrikli araçlara geçtiğimiz zaman lastiklerin beklentisi de değişiyor. Çünkü aracın bataryasının bulunduğu yer dengeyi değiştiriyor” ifadelerini kullandı.

Michelin havası lastikleri için General Motors ile işbirliği halinde ve yeni lastik modellerini Chevrolet Bolt EV ile test ediyor.

The National