BAE’li kadınlar finanstan havacılığa her sektörde sayısını artırdı

Geçtiğimiz hafta Birleşik Arap Emirlikleri’nde kutlanan BAE Kadınlar Günü’nün ardından kadınların erkek egemen sektörlerde kendilerine kolaylıkla yer bulabildikleri açıklandı.

BAE’li kadınlar, özel sektörde kendilerine yer bulurken finanstan havacılığa kadar birçok alanda en iyi statülerde kendilerine yer buluyor. Bu, hükümetin Emiratesleştirme politikasının bir sonucu; kamu sektörünün daha iyi olduğu ve çalışma yerlerinde cinsiyet eşitliği sağlamak için hazırlanan ulusal bir plan.

BAE EN CİNSİYET EŞİTLİKÇİ ÜLKE OLDU

Etihad Havayollarında Sürdürülebilirlik Müdürü Mariam Al Qubaisi, “BAE’de Emirati kadınlar olarak çok ilerlediğimizi hissediyoruz. Bazı kuruluşlar, sosyal sorumluluk projesi gibi devletin istediklerini karşılar ve kutucuğa tik atar. Ancak Etihad’da bu farklıdır. Burada işini iyi yapabilecek insanları işe alıyoruz: kota doldurmak için değil” dedi.

BAE Maliye Bakanlığına göre, BAE’de kadınlar üniversite mezunlarının yüzde 70’ini, iş gücünün yüzde 46.6’sını ve özel sektör şirketlerinin liderlik rollerinin yüzde 10’unu oluşturuyor. BAE, 2018 BM İnsani Gelişim raporunda, Arap Körfezi ülkeleri içinde en cinsiyet eşitlikçi ülke olarak yer aldı.

Kadınlar 1975 yılında hükümet organlarında yüzde 2 yer alırken günümüzde ise bu oran yüzde 50’den daha fazla.

BAE Merkez Bankası, kadınların bankalarda liderlik rolleri üstlenerek kendi işlerini kurmaları nedeniyle işgücünde ve özellikle de finans sektöründe giderek daha önemli roller oynadığını söyledi.

FİNANS ALANINDA ÇALIŞAN KADIN SAYISI ARTTI

Merkez bankasında 130’dan fazla BAE’li kadın çalışıyor. Yönetim pozisyonlarında 18 kadın ve 3 kadında idari pozisyonlarda liderlik rollerinde yer alıyor.

Merkez bankasına göre finans sektöründe çalışan kadınlar, bu sektörde çalışan BAE vatandaşlarının yüzde 75.3’ünü oluşturuyor.

BAE’li girişimci kadınlar borsada da oldukça aktif roller alıyorlar. Abu Dabi borsasındaki BAE’li yatırımcıların yüzde 51’ini kadınlar oluşturuyor.

Enerji sektöründe de, Abu Dabi Milli Petrol Şirketi kısa bir süre önce iki BAE’li kadını baş yöneticilik pozisyonuna getirdi.

The National