Kuveyt’ten Irak’a sınır cevabı: Deniz platformu uluslararası sularımız içinde bulunuyor

Kuveyt, Irak’ın deniz sınırıyla ilgili şikâyeti hakkında Birleşmiş Milletler’e (BM) resmi yanıt içeren mektubu sunduğunu bildirdi.

Kuveyt’i deniz sınırında değişiklik yapmakla suçlayan Irak, salı günü konuyla ilgili şikâyetini Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Başkanı’na gönderdiği eşzamanlı iki mektupla ilettiğini açıklamıştı.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı’nda yetkili konumda olan bir kaynak, BM nezdindeki Kuveyt heyetinin teslim aldığı şikâyet mektubuna ivedilikle yanıt verdiklerini söyledi.

Yetkili kaynak, yanıt mektubunda, şikâyete konu olan Faşt el-İc bölgesindeki deniz platformu inşasının ‘egemenlik hakları’ kapsamında olduğunu ve platformun Kuveyt uluslararası suları içerisinde yer aldığını belirtti.

IRAK PLATFORMUN İNŞASINA KARŞI ÇIKIYOR

Irak hükümeti ise 2012’de iki ülke hükümetinin imzaladığı Abdullah Hur Anlaşması’yla iki ülke arasında deniz sınır olarak belirlenen 162 numaralı parselin ötesindeki sularda sınırların çizimini etkileyeceği endişesiyle platformun inşasına karşı çıkıyor.

Kuveytli kaynak, ülkesinin 2005’ten bu yana, ister iki ülke bakanlıkları arasında yapılan yazışmalarla ister heyetler arası ziyaretler esnasında Irak hükümetine, 162 numaralı parselin ötesindeki sularda iki ülke arasındaki sınırların çizilmesi amacıyla taraflarca belirlenecek uzmanların incelemelere başlaması talebini defalarca kez ilettiğini söyledi.

Kaynak ayrıca Kuveyt’in, Iraklı yetkililere, sorunun çözümü için 1982 BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’nde belirtilen kanunların gözetilmesi amacıyla Uluslararası Mahkeme’nin hakemliğine başvurmayı önerdiğini belirtti.

Kaynak açıklamasının sonunda ise ‘Irak’la olan kardeşlik ilişkilerine gölge düşürecek herhangi bir şaibeye yol açmamak için sorunların çözümünde Iraklı yetkililerle koordinasyon içerisinde çalışmayı sürdürmek istediklerini kaydetti.

Kuveyt basını 7 Ağustos’ta BM kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde, Irak’ın BM Temsilcisi Muhammed Hüseyin Bahr el-Ulum’un BMGK Genel Sekreteri’ne Kuveyt-Irak deniz sınırıyla ilgili bir mektup teslim ettiği bildirildi. Mektupta Kuveyt’e “İki ülke arasındaki deniz sınırında coğrafi değişiklikler yaparak oldu-bitti politikası izleme” suçlaması yöneltildiği aktarıldı.

Iraklı yetkililer, iki taraf arasında uzlaşma sağlanmamış bölgelerde yapılacak sınır çizimlerinin uluslararası hukuka göre geçersiz olduğuna işaret ediyorlar.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, Kuveyt’in BM Daimi Temsilcisi Mansur el-Uteybi’nin 20 Ağustos’ta BM Genel Kurulu’na deniz platformuyla ilgili bir mektup teslim ettiği belirtildi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ GENELLİKLE MEKTUPLARI DİKKATTE ALMIYOR

Açıklamaya göre, mektupta Kuveyt bölgesel sularında yer alan Faşt el-İc bölgesinde deniz platformunun inşasıyla ilgili bilgilerin yer aldığı aktarıldı.

Kuveyt basınının aktardığına göre, Uteybi dünkü açıklamasında, 20 Ağustos’ta teslim ettiği mektubun, Irak cephesinden 7 Ağustos’ta sunulan mektubun yanıtı olduğunu söyledi.

Uteybi, “Irak’ın mektubu sadece 162 numaralı parselin ötesinde iki ülke arasında henüz çizilmeyen bölgesel sularla ilgiliydi. Zira Irak resmi belge niteliğindeki bu mektupla iki devlet arasında sınırları henüz belirlenmeyen bölge konusundaki pozisyonunun BM nezdinde kayıt altına alınmasını istemiş” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nin bu tür mektuplara genellikle bakmadığını veya tartışma konusu olarak genel kurula sunmadığını anlatan Uteybi, ülkelerin bu mektupları göndermedeki amacının konuyla ilgili tavrının resmi kayıtlara geçmesini istemesinden kaynaklandığını söyledi.

Uteybi, “BM’nin çizdiği sınırlar ile henüz çizilmeyen bölgesel suların sınırlarını birbirinden ayırmak gerekir. Irak ve Kuveyt, BM Güvenlik Konseyi’nin iki ülke arasında çizdiği kara ve deniz sınırlarına bağlıdır. Deniz, kara ve 162 numaralı parsele kadar olan sınırlar hususunda bir problem yok” dedi.

Uteybi, açıklamasının devamında “Irak, BM’nin iki ülke arasında çizdiği sınırlara bağlıdır. 162 numaralı parselin ötesindeki sularda sınırların belirlenmesi ise iki ülkeyi ilgilendiren bir meseledir ve uluslararası sınırlarla bir alakası yok. Irak, uluslararası yükümlülüklerine tam bir şekilde bağlıdır” ifadelerini kullandı.

Kuveyt’in BM Daimi Temsilcisi Uteybi, Irak tarafının şikâyetine konu olan Faşt el-İc bölgesindeki deniz platformu inşası konusunda iki ülke arasında görüşmelerin yapıldığını belirtti.

“PLATFORMUN BULUNDUĞU ALAN KUVEYT’İN EGEMENLİĞİNDE”

Uteybi’nin, Irak’ın şikayet mektubuna verdiği yanıtta, platformun Kuveyt’in egemenliği altındaki bölgesel sular içinde inşa edildiğine vurgu yapıldı.

Yanıt mektubunda, ‘Faşt el-İc bölgesindeki deniz platformunun Hur Abdullah Körfezi’nde seyrüsefer güvenliğini ve Eş-Şuyuh Limanı’ndaki gözetleme kulesini desteklemesini amaçladığı’ ifade edildi. Nitekim Eş-Şuyuh Limanı’nda bulunan gözetleme kulesinin bölgede artan deniz taşımacılığı sonucu gemilerin takibi ve güzergâhların aydınlatılmasında yetersiz kaldığı kaydedildi.

Mektupta ayrıca deniz platformu inşasının Kuveyt’in Hur Abdullah Körfezi’nde güvenliği sağlayacak radar ihtiyacının bir sonucu olduğu aktarıldı.

Uteybi’nin yanıt mektubuna göre, 1982 BM Deniz Hukuku Sözleşmesi kararları uyarınca Kuveyt, platform inşasını sınırın karşı tarafında bulunan ülkeye bildirme yükümlülüğüne bağlı kalarak, Eylül 2018’de inşa edilmeye başlanan platform hakkında 26 Ocak 2017 tarihli Irak-Kuveyt Ortak Komisyonunun 6’ıncı toplantısında Iraklı muhataplarına bilgi verdi.

Mektubun sonunda Kuveyt, Irak tarafına çağrısını yineleyerek, 162 numaralı parselin ötesindeki bölgelerde sınırların çizilmesi hususunda 1982 BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’nde belirtilen kanunların gözetilmesi amacıyla Uluslararası Mahkeme’nin hakemliğine başvurma önerisinde bulundu.

Şarkul Avsat