Suudi Bakanlar Kurulu’nun gündemi: Yemen

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu Toplantısı, Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında, Cidde’deki Selam Sarayı’nda düzenlendi.

Toplantıda, Suudi Arabistan ve BAE tarafından yapılan ortak açıklamadan duyulan memnuniyet ifade edildi.

Söz konusu açıklamada, meşru Yemen hükümeti ile Güney Geçiş Konseyi’nin Riyad’ın diyalog çağrısına verdiği cevabın, memnuniyetle karşılandığı belirtilirken, olumlu atmosfer ve kardeşlik ruhunu sürdürmenin gereği vurgulanmış ve bölünmenin reddedilmesi gerektiği kaydedilmişti.

Ortak açıklamada, ayrıca İran projesi ve Husi milisleri hezimete uğratmak için Yemen hükümetine verilen desteğinin devam edeceği de yinelenmişti.

Kral Selman, toplantının başında, Prens Abdulaziz bin Selman bin Abdulaziz’in Enerji Bakanı olarak göreve gelmesinden memnun olduğunu dile getirirken, bakanlar ise yeni Enerji Bakanı’na başarılar diledi.

Suudi Arabistan Kralı, bakanlara, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın gönderdiği mektubun içeriğinin yanı sıra Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz ve Fildişi Sahili Devlet Başkanı El-Hasan Vettara ile yaptığı görüşmelere ilişkin bilgi verdi.

FİLİSTİN

Toplantının ardından Enformasyon Bakanı Turki eş-Şebane, Suudi Arabistan haber ajansı SPA’ya açıklamalarda bulundu.

Eş-Şebane, yaptığı açıklamada, toplantıda, Suudi Arabistan tarafından Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Halkının Devredilemez Haklarının İcra Komitesi’nde yapılan açıklamada yer aldığı gibi Riyad’ın Filistin halkının yanında olduğunun ifade edildiğini, uluslararası kabul görmüş ilkeler ile Arap Barış Girişimi’ne göre 1967 sınırları içerisinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kurulması da dahil tüm meşru haklarına kavuşmada destek sağlanacağının yinelendiğini söyledi.

SUDAN’DA GEÇİCİ HÜKÜMETİN KURULMASI MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

Suudi Arabistan’ın Sudan’da geçici hükümetin kurulmasını memnuniyetle karşıladığı aktarılan Bakanlar Kurulu’nda bu adımın kardeş Sudan halkının iradesinin yanı sıra güvenlik ve istikrarını koruma yönündeki kararlılığını yansıttığı vurgulandı.

AFGANİSTAN’DAKİ SALDIRI KINANDI

Bakanlar Kurulu toplantısında, Afganistan’ın başkenti Kabil’de kontrol noktası yakınlarında düzenlenen terör saldırısı kınandı. Hayatını kaybedenler için taziye, yaralılar için de şifa dileklerinde bulunulan toplantıda, Suudi Arabistan’ın terör ve şiddetin tüm tezahürlerine karşı Afganistan’ın yanında olduğunun altı bir kez daha çizildi.

Enformasyon Bakanı’na göre toplantıda, 2018’de Suudi Arabistan’da yaşanan ekonomik ve finansal gelişmelere dikkat çekilerek, ekonomide yaşanan olumlu gelişmelerin Suudi Arabistan’ın dengeli ekonomik politikalarının bir sonucu olduğunun vurgulandığı 55. Suudi Arabistan Para Otoritesi (SAMA) yıllık rapor ele alındı.

Toplantıda, Suudi Arabistan’ın ekonomisini çeşitlendirme, yeni iş olanakları yaratma ve 2030 Vizyonu uyarınca reformu gerçekleştirme konusundaki ilerlemesini değerlendiren Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından hazırlanan ‘4. Madde  İstişare Raporu’ memnuniyetle karşıladı.

Enformasyon Bakanı, Bakanlar Kurulu toplantısında. Suudi Arabistan’ın iç işlerine ilişkin bir takım kararlar alındığı bilgisini de verdi.

Şarkul Avsat