Suriye’de 120’den fazla kilise zarar gördü

Muhalefete yakın bir Savaş İzleme Kurumu, pazartesi günü yaptığı açıklamada sekiz yıldır devam eden savaşta Hristiyanlar’a ait 120’den fazla ibadet yerinin ya hasar gördüğünü ya da yok olduğunu belirtti.

Suriye’nin Humus kentinde bulunan antik Aziz Elian Manastır’ı 2015 yılında DEAŞ tarafından bilinçli olarak yıkıldı.

Suriye’de savaştan önce 23 milyonluk nüfusun yüzde 10’unu Hristiyanlar oluşturuyordu ve Müslüman çoğunlukla birlikte yaşıyor ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed yönetimi altında özgürce ibadet edebiliyorlardı.

Suriye’de yaşayan Hristiyanların önemli bir bölümü son 20 yıl için Avrupa’ya gitmeye başlamıştı ve bu rakam savaşın başlamasıyla büyük ölçüde arttı.

Suriye nüfusunun yaklaşık olarak yarısı şu an ya yerinden edildi ya da ülkeden ayrılmak zorunda kaldı.

Savaş istatistikleri toplayan Katar merkezli İnsan Hakları İçin Suriye Ağı (SNHR) tarafından yayınlanan bir rapora göre Suriye Hükümeti’nin, Mart 2011’de başlayan ve belgelenen çatışmaların yüzde 60’ından sorumlu olduğunu belirtti. Geriye kalan çatışmalardan ise DEAŞ militanları, El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el-Şam ve diğer silahlı gruplar sorumlu olduğunu belirtildi.

Rapor, Hristiyan bölgelerine yapılan saldırıların 10’undan DEAŞ’ın sorumlu olduğunu ve bunlardan beşinin bir zamanlar DEAŞ’ın başkenti olarak görülen Rakka kentinde yapıldığını belirtti.

En çok saldırının Halep’te yapıldığını ve burada yapılan 34 saldırının 24’ünün isyancı gruplar, 6’sının da Hükümet tarafından yapıldığı açıklandı.

SNHR raporu, Hükümet destekçisi Rusya ve İran tarafından da saldırıların yapıldığını belirtti ancak bu saldırılara ilişkin rakamları açıklamadı.

Arab News