BAE, 2019 Çin-Arap Ülkeleri Fuarı’na katıldı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Çin’in Ningxia eyaletinin merkezi olan Yinchuan kentinde düzenlenen 4. Çin- Arap Ülkeleri Fuarı’na katıldı.

BAE Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret İşleri Müsteşarı Abdullah Al Salih, fuarda BAE’ yi temsil etti.

5 Eylül’de “Yeni fırsatlar ve yeni bir gelecek” adı altında açılan fuar, Çin ile Arap ülkeleri arasındaki sanayi ve ticaret zirvesi ile ticaret ve yatırım, altyapı, lojistik, tarım, bilim, teknoloji ve turizm alanlarına ilişkin forumlar ve konferanslar da dahil olmak üzere bir dizi seçkin etkinlik içeriyor.

Konferansın ana oturumlarından birinde konuşan Abdullah Al Salih, Çin ile BAE arasında ikili düzeyde karşılıklı ticareti geliştirmenin yolları ve iki taraf arasında ortak öneme sahip kalkınma ortaklıkları için umut verici sektörler hakkında konuştu.

Çin-Arap halkı arasındaki iktisadi ve ticari ilişkinin eskilere dayandığını, insanlığın antik İpek Yolu olarak bilinen ilk uluslararası ticaret yoluyla başladığını belirtti.

“Her iki tarafın da bu ilişkileri teşvik etme ve geliştirme çabaları ile ortak işbirliğinin daha müreffeh ve sürdürülebilir olmasını istiyoruz” dedi.

Salih, Arap ülkelerinin üretim kapasitelerini geliştirmek için sürekli çalıştıklarını, çünkü üretimin herhangi bir ekonomik gelişimin ana dayanağı olduğunu vurguladı. Çin’in, internet alanındaki ileri teknoloji ve liderliği ve beşinci nesil iletişim ağları ile bu ortaklığı daha güçlü kılacağını ve her iki tarafın çıkarına olacağını belirtti ve Çin ürünleri için yeni pazarlar açma imkanı olacağını ve daha geniş beklentiler açacağını, Arap ülkelerinin kalkınma planlarına hizmet ettiğini ifade etti.

Salih, BAE ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin, iki ülke arasındaki artan ticaret kurlarına açıkça yansıyan ekonomik ve ticaret seviyelerine dikkat çekti ve İki ülke arasındaki petrol dışı ticaret hacminin, 2018’de 43 milyar ABD Doları engelini aştığını ve Çin’in, BAE’ye yapılan en büyük mal ihracatçısı olduğunu söyledi, tahmini toplam ithalatın 38 milyar dirhem değerinde yüzde 15,5’ini oluşturmasıyla Çin’in 10’uncu ithalatçısı olduğuna dikkat çekti.  Çin’in BAE’ den yaptığı ithalat ise 1.4 milyar ABD Doları oldu.

BAE, Arap dünyasında Çin’in en önemli Arap ticaret ortağı ve Arap ülkeleriyle Çin’in toplam petrol dışı ticaretinin yüzde 29,2’sini oluşturuyor ve BAE, Çin’e yapılan toplam Arap dışı petrol ihracatının yaklaşık yüzde 11,6’sını oluşturuyor.

Salih, her iki tarafın da ilgi odağı olan bir dizi sektör öne sürdü ve Çin-Arap ekonomik ve ticari ilişkilerini daha geniş ufuklara taşıyacak ve karşılıklı fayda sağlayacak olan yatırım ve kalkınma fırsatlarını açıkladı.

DETAYLI TEKLİFLER SUNULDU

Açıklamasının devamında 11 sektördeki projelerle alakalı detaylı teklifler sundu, ilk olarak tarım sektöründe ilgili teknolojinin geliştirilmesi için işbirliği yapmak, Arap ülkelerinde ve tarımsal alanın arttırılması ve tarımsal alanda araştırma ve geliştirme projelerine katılmak, özellikle bu sektördeki su tüketiminin azaltılması ve tarımsal ürünlerin kalitesinin arttırılması konusunda işbirliği yapmak olarak sıraladı.

İkinci olarak, su kaynaklarından muzdarip olan çoğu Arap ülkesinde içme suyu üretimi için çözümler geliştirme alanında işbirliği yapmak.

Üçüncüsü, girişimcilik, yeni başlayanlar ve inovasyon alanlarında işbirliği yaparak pazarların genişlemesine ve yeni yatırım fırsatlarının artmasına katkıda bulunmak.

Dördüncüsü, İslami ekonomi alanında işbirliğinin yanı sıra, finansal hizmetler, sigorta, finansal hizmetler teknolojisi, altyapı projelerinin finansmanı ve kamu-özel ortaklık projelerinin önünün açılması konusunda işbirliği yapmak.

Beşincisi, Kültürlerin kaynaşması, diğerinin anlaşılması ve halkların ve sanatların tarihini ve geleneklerini tanımayı sağlayan ve ekonominin büyümesinde önemli bir etken olan turizm alanında işbirliği yapmak.

Altıncısı, gıda endüstrisi ve helal gıda alanında işbirliği yapmak.

Yedincisi, eğitim alanında işbirliği, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve işgücü piyasasında yeterlilik.

Sekizincisi, tıp, sağlık denetimi ve rekreasyon alanında işbirliği yapmak.

Dokuzuncu, yenilenebilir ve temiz enerji alanında işbirliği.

Onuncusu, limanların ve hava alanlarının lojistik, depolama, dağıtım, pazarlama, nakliye ve yönetimi konularında işbirliği.

On birincisi, Endüstri işbirliği ve ürünlerin rekabet gücünü artırmak için imalatta ileri teknolojinin tanıtılması.

Abdullah Al Salih son söz olarak, bugün tanık olduğumuz bölgesel ve uluslararası ekonomik zorlukların ışığında, ekonomik ortaklık yollarını yükseltmenin, halklarımızın refahını sağlamanın ve sürdürülebilir bir büyümeyi sağlamanın en yakın yolu olduğunu söyledi.

Çin-Arap Fuarı, iki yılda bir Çin Ticaret Bakanlığı, Çin Uluslararası Ticaretin Teşvik Konseyi ve Ningxia Hui Özerk Bölgesi yerel yönetimi ortak sponsorluğunda düzenlenen en büyük uluslararası fuar olarak biliniyor.

Serginin web sitesine göre, şu anki oturumda 89 ülkedeki 2 bin 900 bölgeden, ticaret odasından, dernekten ve vakıftan 12 bin 600 katılımcı yer aldı.

Çin-Arap ekonomik ve ticaret işbirliği son yıllarda dikkate değer bir büyüme yaşadı ve geçen yılki ikili ticaret hacmi yüzde 28 artışla 244,3 milyar ABD dolarına ulaştı. Çin şirketleri ayrıca, 2018’de, yıllık yüzde 9’luk bir artışla Arap ülkelerindeki yeni proje sözleşmelerinde 35.6 milyar dolarlık anlaşma imzalarken, Arap ülkelerindeki Çin şirketlerinden yapılan enerji, altyapı ve üretim gibi sektörleri kapsayan toplam doğrudan yatırım miktarı 1.2 milyar dolara ulaştı.

WAM