Pentagon Sözcüsü Gleason Şarku’l Avsat’a konuştu: Pentagon F-35 programı konusunda Türkiye’yi bilgilendirdi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Carla Gleason, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın, F-35 programından çıkarılma konusuyla ilgili olarak Türkiye’ye ulaşan resmi yazı ya da mektubun olmadığına yönelik açıklamasına yanıt verdi.

Şarku’l Avsat’a mail aracılığıyla açıklama yapan Gleason, Beyaz Saray Basın Sekreteri’nin 17 Temmuz 2019 tarihinde yaptığı açıklamada, ‘Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemini satın alma kararının F-35 savaş uçağı programına dahil olmasını imkansız hale getirdiğini’ açıkça belirttiğini hatırlattı.

Sözcü, Beyaz Saray tarafından yapılan, “F-35’lerin bu uçakların gelişmiş kapasitesi hakkında bilgi toplamak amacıyla kullanılacak Rus istihbarat toplama platformuyla birlikte kullanılması mümkün değil” açıklamasının da gayet açık olduğunu dile getirdi.

Gleason, bu duyuruyu takiben, Pentagon Satın Alma ve İdame İşlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ellen Lord’un aynı gün düzenlediği basın toplantısında, “Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya alma sürecini başlatıyoruz” ifadelerin kullandığını anımsattı.

Pentagon Sözcüsü, Lord’un basın toplantısının ardından Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’e, ‘ABD’nin Türkiye’nin Rus S-400 füze sistemini satın alma kararı nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını ve Türkiye’yi F-35 programından çıkarmak için gereken prosedürleri sürdüreceğini’ belirten bir mektup gönderdiğini de vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, F-35 programından çıkarılma konusuyla ilgili olarak Türkiye’ye ulaşan resmi yazı ya da mektubun olmadığını söylemişti.

Kalın, “Türkiye F-35’in müşterisi değil ortağıdır. Pilotlarımızın eğitimine son verilmesi gibi kısmi adımlar atıldı. Bütün meseleyi teknik konuya indirgemek çok inandırıcı gelmiyor” diyerek, Türkiye’yi F-35’den çıkarmanın çok ciddi ekonomik maliyetleri olduğunu savunmuştu.

Ülkesinin ABD ve NATO yetkilileriyle ikili görüşmelerde güvenlik kaygılarını gidermek için adımlar atmaya hazır olduğunu kaydeden Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyu bu ay New York’ta yapılacak olan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda ABD’li mevkidaşı Donald Trump ile görüşeceğini de sözlerine eklemişti.

Ancak Pentagon sözcüsü Carla Gleason, Türk pilotlarının eğitimine son verme kararının, Türkiye’nin F-35 programına katılımının askıya alınmasının açıklanmasının ardından birkaç hafta boyunca kararın kademeli bir şekilde alındığını söyledi.

Gleason, Kalın’ın “Türkiye’yi F-35 programından çıkarmak kolay değil” sözlerine cevaben, bu kararların bir gecede alınmadığını söyledi.

Türkiye, F-35’ler için 1.4 milyar dolar yatırım yaparak, 100 F-35 savaş uçağı siparişi vermişti.

Türk yetkililer, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve konuyla ilgili nihai tutumunu henüz açıklamamış olan Trump arasındaki ilişkiye istinaden Washington ile olan farklılıklarının üstesinden gelinebileceğini düşünüyor.

ABD Kongresi, ‘ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası’ (CAATSA) çerçevesinde Türkiye’ye yaptırım uygulamak için henüz hiçbir eylemde bulunmadı.

Ancak ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, Trump yönetiminin Türkiye’ye yaptırım uygulamayı değerlendirdiğini ancak bir karar verilmediğini bildirdi.

Şarkul Avsat