Japonya Savunma Bakanı: Husilerin Saudi Aramco Tesisleri’ne saldırısı terör eylemidir

Japonya Savunma Bakanı Taro Kono, ülkesinin petrol arzına yönelik tehditler, Suudi Arabistan petrol üretim tesislerine yapılan saldırıların ardından uluslararası ilişkilerde hayal edebileceği “En endişe verici senaryo” olduğunu dile getirdi.

Japonya’nın başkenti Tokyo’da konuşan Taro Kono, “Şu an olabilecek en kötü senaryo, Hürmüz Boğazı’nda yaşanacak gerilim ve petrol arzının da azalması dünya ekonomisinde şok etkisine neden olur. Suudi Arabistan tesislerine yapılan bu saldırıdan sonra petrol fiyatlarının yükseldiğini düşünüyorum, bu yüzden şu an için en endişe verici senaryo bu” ifadelerini kullandı.

Kono, Suudi Arabistan’ın Japonya’nın güvenilir ortağı olarak kalacağını da ifade etti. Japonya, Suudi Arabistan’dan ham petrolünün yaklaşık yüzde 40’ına yakınını ithal ediyor.

Taro Kono, “ Suudi Arabistan, enerjimizin önemli kaynağı oldu ve olmaya devam edecek. Uluslararası düzenlemelerimiz ve rezervlerimiz var, bu yüzden bu konuda endişelenmiyoruz ” diye konuştu.

Kono, “ Husilerin bu saldırısı biraz farklıydı çünkü bu bir terör eylemi. Bence, bu tür drone saldırılarına karşı askeri operasyon düzenlenebilir ve bu, Japonya’nın anayasal sınırları dışında olan bir şey.   Japonya’nın bölgedeki gerilimi hafifletmek için diplomatik çalışmalara odaklanacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Arab News