Suudi Arabistan’da Petrol tesislerine yapılan saldırılar dünya ekonomisini tehdit ediyor

Suudi Arabistan Enerji Bakanı, Saudi Aramco Tesisleri’ne yapılan saldırılar sonucu meydana gelen patlamaların 5.7 milyon varil ham petrol tedariğinin durmasına yol açtığını ve bu saldırılarının dünya ekonomisini tehdit ettiğini söyledi.

Arap Koalisyonu sözcüsü Albay Türki el Maliki, yaptığı açıklamada, saldırganların kim olduğunu belirlemek için yapılan soruşturmanın devam ettiğini açıkladı ve Arap Koalisyonu’nun terörist tehditlerle başa çıkmak ve gerekli önlemleri almak için gerekli çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

Prens Abdülaziz bin Selman, Abqaiq ve Hurays petrol üretim alanlarına yapılan terör saldırılar nedeniyle üretimin durduğunu ve bu da şirketin petrol üretimin yüzde 50’sinin kesintiye neden olduğunu ifade etti.

Yeni atanan bakan,  saldırılarda kimsenin yaralanmadığını ve şirketin, hala saldırıların hasarlarının büyüklüğünü araştırdığını dile getirdi.

Bakan, saldırıların sadece Suudi Arabistan’ı hedef almadığını, aynı zamanda uluslararası petrol arzını ve güvenliğini hedef aldığını ve dünya ekonomisini tehdit ettiğini ifade etti.

Bakan, patlamaların günlük üretiminin, 700 bin varil sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) üretilmesi için kullanılan yaklaşık 2 milyar fit küp azalmasına yol açtığını ve bu nedenle etan ve sıvılaştırılmış doğal gaz stoklarının yüzde 50 oranında azalacağını söyledi.

Bakan ayrıca, saldırılar nedeniyle oluşan hasarları onarmak için çalıştıklarını ve 48 saat içinde güncellenmiş yeni bilgileri paylaşacaklarını da ifade etti.

Saldırının ardından dünya lideri saldırıyı kınayan açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı arayarak, ülkesinin güvenlik ve istikrar konularında Suudi Arabistan ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu ve bu saldırıların ABD ekonomisi ve küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri olacağını vurguladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), “Bu terörizm ve sabotaj eylemini kınıyor ve terörist grupların bir bütün olarak bölgenin güvenliğini ve istikrarını baltalama girişimlerinin yeni bir kanıtı olarak görüyor” açıklamasında bulundu.

ABD’nin Riyad Büyükelçisi John Abizaid,  Twitter’dan “ABD, gerçekleşen terör saldırılarını şiddetle kınıyor.” Sivilleri tehlikeye atan ve hayati öneme sahip altyapıya yapılan bu saldırılar kabul edilemez ve er ya da geç hesabı sorulacak” açıklamasında bulundu.

ABD Dış işleri Bakanı Mike Pompeo, “Bir yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif diplomasi rolüne soyunurken diğer yandan Tahran, Suudi Arabistan’daki 100’ün üzerinde saldırının arkasında bulunuyor. Şiddetin durdurulmasına yönelik tüm çağrılara rağmen, İran dünyanın enerji kaynağına eşi benzeri görülmemiş bir saldırı düzenledi” ifadelerini kullandı.

Lübnan Bakanlar Konseyi, Saudi Aramco Tesisleri’nin hedef alınmasını kınadı.

İran destekli Husiler, saldırının kendilerinin yaptığını ve saldırıda 10 drone kullanıldığını açıkladı.

Arab News