“Suudi Arabistan petrol tesislerine yapılan saldırılar bölgesel çatışmayı derinleştirebilir”

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’daki petrol tesislerine hafta sonu yapılan saldırıların, bölgesel çatışmaların tırmanmasını daha olası hale getirebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Saldırıları askeri bir tırmanış olarak tanımlayan Griffiths, dronelarla Saudi Aramco üretim tesislerine yapılan saldırıların, Yemen’deki dört yıldır devam eden savaşın sona ermesini engelleyebilecek korkunç bir durum yarattığını söyledi.

Griffiths BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı açıklamada, “En azından bu tür bir eylem, Yemen’i bölgesel bir çatışmaya sürükleme riskini taşıyor. Kesin olan bir şey var, bu çok ciddi olayın, Yemen’le bir şekilde bağlantılı olduğu bölgesel bir çatışma olasılığını daha da arttırdığı. Bunların hiçbiri Yemen için iyi senaryolar değil” diye konuştu.

Başkent Sana’yı, 2014 yılının sonlarında ele geçirmelerinden bu yana Yemen’de hükümet güçleriyle savaşan Husi isyancıları, Suudi Arabistan’daki saldırıların sorumluluğunu üstlendi.

İran destekli isyancılar, yıllardır bu tür saldırılar gerçekleştiriyorlar.

Saldırılardan kaynaklanan hasar, küresel ham petrol tedarikinde büyük bir kesintiye neden oldu.

The National