Dubai’de duyma engelli personeller için sessizlik duvarları yıkılıyor

Zia Mirza, beden dilinin engelleri nasıl kırdığının ilham verici bir örneği.

Beş yaşından beri duyma engelli olan Mirza, dansçı ve model olarak küçük, zarif hareketlerle başarıyla iletişim kuruyor.

Ancak işyerindeki sessizlik duvarlarının kaldırılması başlangıçta 22 yaşındaki Mirza için zorlu bir mücadele alanı oldu.

Pakistan’da yaşarken yakalandığı bir hastalık nedeniyle duyma yetisini kaybeden Mirza, ofisteki yaşamın Emirates NBD’nin bir yan kuruluşu olan Tanfeeth’te çalışmaya başladığında sessiz ve yalnız bir deneyim olduğunu ifade ediyor.

Ancak, çalışma ortamını engelli insanlar için daha kolay hale getirme çabaları sayesinde yardımlar hızlı bir şekilde kendini gösterdi.

Geçtiğimiz sene Tanfeeth ile çalışmaya başlayan Mirza, ‘İlk geldiğimde hiç kimse benimle konuşamadığı için çok sessiz geçtiğini’ ifade etti.

İş yerine engelli insanların gelmeye başlamasıyla çalışma ortamı sadece fiziksel manzara olarak değişmedi,  rampalar, daha geniş banyolar, uygun park yerleri ile işitme kaybına sahip insanları daha geniş bir konuşma alanına dahil etti.

Mirza “Şimdi insanlar iletişim kurmak için ellerini kullanıyor. İfadelerinin değiştiğini, ellerinin hareket ettiğini görebiliyorum. Bana bir şey anlatmak için daha önce yazacakları notlar yerine bana geliyorlar ve hareketlerle konuşuyorlar” sözleriyle ofiste değişen durumu anlattı.

Mirza, ailesiyle birlikte memleketi Pakistan’dan Dubai’ye taşındıktan sonra burada eğitim hayatına başladı.

Okulu bitirdikten sonra bir model ve dansçı olarak iş buldu ve Dubai’deki sinema filmlerinde Shah Rukh Khan ve Salman Khan gibi Bollywood yıldızlarıyla adım adım ilerleyen fotoğraflarını paylaşmaktan keyif alıyor.

Emirates NBD’nin Kariyer Ağı’nın bir parçası olarak işverenler, iş ortamlarına engelli insanları işe almaya başladı ve Mirza, işe alınan 60’tan fazla engelli insandan biri.

The National