Lüks, gençlerin hayatını tehlikeye atıyor

Doktorlar, lüks yaşam tarzı ve günlük işler için dış yardımlara bağımlı olmalarının Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) gençler arasında şişmanlık krizine katkıda bulunduğunu belirtti.

Kalp farkındalığı ayında konuşan Cleveland Clinic Abu Dhabi’deki (CCAD) doktorlar, özgüven nedeniyle rahatlığın seçilmesinin, insanların yeterince dolaşmalarını engellediğini söyledi.

Hastanedeki Kalp Cerrahı Danışmanı Dr. Gurjyot Bajwa, “Lüks, buradaki genç nüfusu öldürüyor. Diyabet, morbid obezite, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı batı popülasyonunda ortalama olarak 10 ila 20 yaş arasındaki insanlarda görülüyor. Egzersiz, öz bakım veya kendine güven eksikliği, sağlıklarını etkiliyor” dedi.

Dr. Bajwa, birçok ev işinin bir egzersiz kaynağı olabileceğini, ancak insanların artık çoğunlukla bu işleri dışarıdan insanlara yaptırdığını dile getirdi.

Kalp hastalığının önde gelen nedenleri arasında obezite de bulunuyor. Kalp hastalığı aynı zamanda diyabet ve yüksek kolesterol ile bağlantılı olarak ortaya çıkıyor.

Dr. Bajwa, son zamanlarda kalp rahatsızlığı geçiren kişilerin yaşlarının 14’e kadar düştüğünü söyledi.

Hastane, Dünya Kalp Günü Kampanyası’nın bir parçası olarak binden fazla BAE vatandaşının katıldığı anket yaptırdı. Ankete katılanların yüzde 21’i obez olduğunu ve yüzde 35’i yeterince egzersiz yapmadığını söyledi. Bunların yaklaşık yüzde 18’i kalp sağlığını iyileştirmek için kilo verme ameliyatı yapacaklarını söyledi.

Aile hekimlerine düzenli ziyaretleri teşvik etmek için ülke genelinde temel sağlık merkezleri açıldı, ancak bu merkezlere çok az sayıda hasta gitti, bu durumda hastalıkların geç teşhis edilmesine neden oluyor.

Geçen yıl, hastanede 300’den fazla bariatrik ameliyat gerçekleştirildi. CCAD’daki Genel Cerrah ve Sindirim Hastalıkları Enstitüsü Başkanı Dr. Matthew Kroh, bu yıl bariatrik ameliyatların sayısının 450’ye çıkmasını öngördüklerini dile getirerek insanlar bariatrik cerrahinin güvenli ve çok etkili olduğunun farkında olmaya başladıklarını söyledi.

En genç bariatrik ameliyat hastasının 15 yaşında ve hastaların üçte ikisini 35-50 yaş arası kadınlar oluşturuyor.

Dr. Kroh, ABD’deki hastaların yüzde 1’inden daha azının bariatrik ameliyat geçirdiğini söyledi. BAE’deki oranın çok daha yüksek olduğunu ancak kesin rakamlara ulaşamadıklarını da ifade etti.

The National