BAE, daha fazla yağmur için nano teknoloji bulut tohumlama ile ilgileniyor

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yağışları artırmak amacıyla yeni bir bulut tohumlama yöntemi test ediliyor.

Mevcut malzemelerden daha etkili olup olmadıklarını belirlemek için bulutlara özel olarak tasarlanmış nano malzemeler püskürtülüyor.

Ülkenin Yağmur Artırma Araştırma Programı, cumartesi günü yapılan son görevlerin ayrıntılarını yayınladı.

Araştırma Programı Al Ain Havaalanından Kuzey Emirlikleri ve doğu bölgeleri üzerindeki bulut oluşumlarına uçuşlarda özel olarak tasarlanmış bir Learjet kullandı. Özel olarak tasarlanmış kabuk kompozitler (bulut yoğunlaşmasını arttırmaya yönelik küçük parçacıklar) daha sonra aydınlatma fişekleri yoluyla bulutlara salınır.

Son beş yılda BAE, yağmur geliştirme araştırmaları için milyonlarca dolar harcadı ve dünya genelinde önde gelen araştırmacılara hibeler bulundu. Ülke, 2017 yılında 240’dan fazla uçuş dahil olmak üzere yaklaşık 20 yıldır bulut tohumlama görevleri yürütüyor.

Khalifa Üniversitesi’nden bir profesör ve programın 2016’daki ilk hibesinin üç ödül alanlardan biri olan Profesör Linda Zou, ekibin sonuçları görmeyi umduğunu söyledi.

Laboratuar deneyleri, malzemenin bulutlarda “Su buharı ve damlacık büyümesinin yoğunlaşmasını başlatma kabiliyeti şu anda kullanılan tuz kristallerine göre daha yüksek” olduğunu gösterdi.

Ulusal Meteoroloji Merkezi, daha önce tohumlama işlemlerinin “temiz” havalarda yağışlarda yüzde 30 ile 35 oranında, tozlu bir havada ise yüzde 15’e kadar artış sağladığını belirtti. BAE ise çok kumlu olduğu için ikinci oran daha yaygın.

Süreç, tuz kristalleri ile yüklenen özel fişeklerle donatılmış uçakları içerir ve fişeklerle bir tırmanma özelliği olan konvektif veya sıcak bulutlara ateş edilir. Ardından, tırmanma tuz kristallerini buluta emer ve kristaller çarpışan, ağırlaşan ve yağmur gibi düşen minik su parçacıklarını çeker.

Teknikler her ne kadar gelişse de, bulut tohumlamanın arkasındaki prensip, 1946’dan beri, General Electric’e sahip bir kimyagerin kuru buzu bir buluta bıraktıktan sonra kar düşmesine neden olduğu zamandan bu yana çok az değişti.

Alternatif olarak, gümüş iyodür günümüzde daha soğuk koşullarda kullanılıyor ve daha yüksek sıcaklıklarda ise sodyum klorür tanecikleri tercih ediliyor.

The National