Al-Jouf: Suudi Arabistan’ın yenilenebilir enerji merkezi

Suudi Arabistan’da bulunan Al-Jouf bölgesi, biyolojik çeşitliliği ve birçok arkeolojik alanı barındırmasıyla tanınıyor. İşte “Krallığın yemek sepeti” olarak da bilinen bölge hakkında herşey…

Suudi Arabistan’daki Al-Jouf, ılıman iklimi ve bereketli toprakları nedeniyle, tarihin ve biyolojik çeşitliliğin köklü bir alanı. Al-Jouf, uygarlık, kültürel ve arkeolojik miras ve tarihi çeşitlilikle dolu bir alan. M.Ö 1.3 milyon ile 1 milyon yıl öncesine dayanan arkeolojik alan olan Al-Shouwehtiya da bulunuyor.

TURİSTLERİN UĞRAK NOKTASI

Turistler antik kaleleri ve kalıntıları ziyaret etmek, unutulmaz ve eşsiz bir deneyim yaşamak için bölgeyi sık sık ziyaret ediyor.

Al-Jouf, Wadi Sirhan girişine ve kuzey sınırına yakın konumu nedeniyle İslam öncesi dönemde gelişen ticari yolda önemli bir yere sahipti. Bölge, Asur dönemine ait belgelerde zikrediliyor. Bölgede antik dünyanın diğer bölgeleri arasındaki siyasi ilişkilerin bir resmini sunan, MÖ sekizinci ve yedinci yüzyıllara dayanan ayrıntılı metinler var.

MİLATTAN ÖNCEYE DAYANAN KALINTILAR

Al-Jouf’taki her şehir ve il, ayrı bir karaktere sahip ve bol miktarda arkeolojik, medeniyet ve miras alanlarla dolu.

Al-Jouf’un en önde gelen arkeolojik bölgeleri; Zaabal Kalesi, Sisra Kuyusu ve Sakaka’daki Rajajil, Mouwaysin Kalesi, petroglifler, Marid Kalesi, Umar bin Al-Hattab Camii ve Dummat Al-Jandal’daki Al-Dar’i Mahallesi, Ka’af Kalesi ve Al-Qurayyat’taki Al-Saeedi Dağı.

Nafud Çölü’nün bir tarafı Irak’a kadar uzanıyorken diğer kısmı ise Suriye Çölü ile buluşarak Ürdün’e kadar uzanıyor. Çöl soyu tükenmiş hayvanların fosillerini ve kuru göl tortularını içeriyor.

TONLARCA HURMA, ZEYTİN VE SEBZE YETİŞİYOR

Ancak, hepsi kumdan ibaret değil. Her yıl 20 bin ton zeytin üreten 15 milyon zeytin ağacı, 40 bin ton hurma üreten bir milyon hurma ağacı ve 17 bin ton meyve üreten bir milyon meyve ağacı da dahil olmak üzere 18 milyon ağaçtan oluşan büyük bir yeşil alanı da var. Ayrıca bol çeşitli sebzeler de yetiştiriliyor.

Al-Jouf ayrıca, Arap Yarımadası’nın tek gölü olduğu söylenen ve Orta Doğu’daki en büyük yapay göllerden biri olan Dummat Al-Jandal gölüne sahip. Tarımsal sulamadan kalan fazla suyu toplayan 500 bin metrekarelik bir su kütlesi. Temiz ama tuzlu olan suyun derinliği 15 metreye kadar ulaşıyor ve yerliler ve ziyaretçiler için bir parkla çevrili bulunuyor.

Al-Jouf, enerji üretimi açısından da ülkenin geleceğinin merkezinde yer alıyor. Sakaka’daki bir güneş enerjisi projesi, 1.52 gigavat kapasiteli yedi fotoelektrik güneş santrali içeriyor. Yatırımın 1.51 milyar dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor. Dummat Al-Jandal Rüzgar Enerjisi projesi ise 400 gigawatt kapasiteye sahip. İki proje birlikte Al-Jouf’a, ülkenin “yenilenebilir enerji başkenti” unvanını kazanmasında yardımcı oluyorlar.

Arab News