Suudi Arabistan’ın spor tarihi

Suudi Arabistan’ın 1952’li yıllarından itibaren spor alanında gerçekleştirdiği başarılarını, Suudi Arabistan Ulusal Günü vasıtasıyla derledik.

Spor organizasyonunu geliştirmek ve uluslararası yarışmalara katılımı artırmak için hükümet, Suudi Arabistan’ın 1972 Münih Oyunları’nda olimpiyat oyunlarına katılmasına izin verdi. Suudi Arabistan, 1965’ten beri Uluslararası Olimpiyat Komitesinin bir parçası olmasına rağmen, açılış töreninde Suudi Arabistan bayrağı ilk kez kaldırıldı. Suudi Arabistan ayrıca 1970 yılında ilk Arap Körfezi Kupası’na katıldı ve 1976’da Pan Arap Oyunları’nda ve iki yıl sonra Asya Oyunları’nda ilk kez sahneye çıktı.

İLK KAPALI ALAN SPOR KULÜBÜ KURULDU

1970’lerde, Suudi Arabistan, Riyad Al Hilal takımında oynayan Brezilya’daki Roberto Rivellino da dahil olmak üzere futbol takımlarına yabancı oyuncuları ülkeye çekti. Futbol ve diğer birçok spora uluslararası katılım için daha fazla odaklandı.

Spor, Suudi Arabistan kültürünün bir parçası olmasına rağmen, resmi gelişimi 1952’de kapalı alan spor bölümünü kuran İçişleri Bakanı Prens Abdullah bin Faysal Saud’a uzanıyor.

Spor gelişimi, 1970’deki ilk Kalkınma Planı’nın hayata geçirilmesiyle ivme kazandı. Suudi Arabistanlı gençler için yeni gelişim programları ve spor kulüpleriyle birlikte bir spor ve atletizm tesisleri ağı kuruldu. Bunlar arasında tenis, basketbol, dövüş sanatları, hentbol, eskrim, yüzme, atış ve okçuluk için federasyonlar vardı. ABD Suudi Büyükelçiliği tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre, 1974’te Gençlik Refahı Genel Başkanlığı’nın görevi “Bu faaliyetlerle mümkün olduğunca çok insanın ilgilenmesini sağlamak” olduğu ifade edildi.

KADINLAR SPORA KATILMAYA BAŞLADI

Suudi Arabistan’daki spor standartları çarpıcı bir şekilde gelişirken, kadınların katılımı daha yeni gelişen bir durum. 2003 yılında, Suudi Arabistan’daki ilk kadın basketbol takımı Lina el Maeena tarafından kuruldu. Üç yıl sonra, el Maeena kadın sporcuların gelişimini teşvik etmek için Cidde Birleşik Spor Şirketini kurdu; şimdi kadınlar için bir futbol kulübü var. 2010 yılında, binicilik dalında Rüşdi Malhas, Singapur’da düzenlenen Gençlik Olimpiyat Oyunları’nda yarışarak bronz madalya kazanan ilk kadın atlet oldu.

Suudi Arabistan, 2012 Londra Olimpiyatları’nda yarışmak için ilk kadın ekibini gönderdi. Ekip, judoda Wojdan Shaherkani ve 800 metre koşusunda Sarah Al-Attar’a sahipti. 2016 yılında, Al-Attar, Lubna el Omair, Cariman Ebu el Jadail ve Wujud Fahmi, Brezilya’daki Yaz Oyunları’nda Suudi Arabistan’ı temsil etti.

2017’de, Suudi Arabistan, devlet okullarının, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın reformlarının bir parçası olarak kızlar için beden eğitimi sunmaya başlayacağını açıkladı.

Arab News