Suudi Arabistan: İran’ı engellemek uluslararası toplumun sorumluluğunda

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz başkanlığında, Cidde’deki Selam Sarayı’nda Bakanlar Kurulu toplantısı düzenlendi.

Toplantıda, İran’ın yıkıcı saldırgan politikaları ve eylemlerini sona erdirme konusunda uluslararası toplumun sorumlu olduğu vurgulandı.

Saudi Aramco’nun Abkayk ve Hurays petrol tesislerine yönelik saldırılarda İran silahlarının kullanıldığı ifade edilen toplantıda, söz konusu saldırının bölgesel ve uluslararası barış ile güvenliği tehdit ettiğinin altı bir kez daha çizildi.

Kral Selman, ülkenin 89. Ulusal Günü vesilesiyle, ülkenin ulusal birliği ile gurur duyduklarını söyledi.

Suudi Arabistan Krallığı’nı Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Sünneti’nde birleştiren kurucu Kral Abdulaziz bin Abdurrahman Al-i Suud’un çabalarına değinen Kral Selman, bu birliğin kurucu Kral’ın oğullarının çabası ve vatandaşların dayanışması ile devam ettiğini söyledi.

Kral Selman, bakanlara Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife ve Pakistan Başbakanı İmran Han ile yaptığı görüşmenin yanı sıra Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile telefon görüşmesinin içeriği hakkında bilgi verdi.

Enformasyon Bakanı Turki eş-Şebane, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya açıklama yaptı.

Eş-Şebane’nin aktardığına göre Bakanlar Kurulu, petrol kaynaklarını Saudi Aramco’ya yönelik saldırıdan önceki seviyeye getirme çabalarından dolayı Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı kutladı.

Toplantıda, Saudi Aramco’nun saldırının üstesinden gelmek için gösterdiği yoğun çabalar memnuniyetle karşılanırken, çalışanların özverileriyle acil durum sistemini hızla etkinleştirmesine övgüde bulunuldu.

Suudi Arabistan’ın Uluslararası Deniz Koalisyonu’na katılma kararının, deniz seyrüsefer ve küresel ticarete yönelik tehditlerin bertaraf edilmesi amacıyla yürütülen bölgesel ve uluslararası çabaları desteklemek amacıyla alındığı vurgulandı.

Enformasyon Bakanı, Bakanlar Kurulu toplantısında, Irak’ın Kerbela kentinde bir yolcu otobüsünü hedef alan terör saldırısının kınandığını söyledi.

Bakana göre Afganistan’da Devlet Başkanı Eşref Gani’nin miting düzenleyeceği alan yakınlarında düzenlenen saldırı ile Zabul vilayetinde bir askeri üs yakınlarında meydana gelen saldırı da kınandı.

Bakanlar Kurulu’nda, Suudi Arabistan’ın, Irak ve Afganistan hükümeti ile dayanışma içerisinde olduğu bununla birlikte terör ve şiddetin tüm tezahürlerine karşı iki ülkeyi desteklediği de vurgulandı.

Bakanlar Kurulu’nda, Suudi Arabistan içişlerine ilişkin bir takım kararlar da alındı.

Şarkul Avsat