Yıldızların fotoğrafı nasıl çekilir?

Suudi fotoğrafçı, yıldızların ve galaksilerin hareketini ve şekillerinin güzelliğini “Yıldızların Yolculuğu” adını verdiği görüntülerde ortaya koyuyor.

Suudi Arabistan’ın Dilam Şehri’nde Turizm Geliştirme Komitesi Üyesi olan Hüseyin el-Askeri, el-Arabiya ile yaptığı röportajda projesi hakkında şunları söyledi:

“Dilam’ın çeşitli yerlerinden yıldızların hareketlerinin fotoğrafını çekiyorum, gökyüzünün berraklığı yıldızları açık bir şekilde görmemizi sağlıyor. Çekimler üç ila dört saat sürüyor”.

Askeri, yıllardır bu alanda çekimler yaptığını ve çeşitli kurslara katıldığını ifade etti.

Sözlerinin devamında, “Suudi fotoğrafçılarını birçok uluslararası çevrelerde temsil ettim.  Malezya’da Kuala Lumpur’daki Uluslararası İslam Üniversitesi’nden profesyonel fotoğrafçılık sertifikası aldım ve fotoğrafçılıkta yerel ve uluslararası çeşitli ödüller kazandım ve Suudi Arabistan içinde ve dışında 50’den fazla fotoğraf sergisine katıldım” dedi.

Askeri, “Fotoğrafçılığa olan tutkum, bir fotoğraf sanatı olan yıldızları ve galaksileri çekme deneyimini elde etmemi sağladı. Bu sanat aynı zamanda beni istisnai bir astronomik fenomen olan aurora borealisin fotoğrafını çekmek için Antarktika’ya gitmeye yöneltti” dedi.

Askeri, çekimlerde bazı özelliklere dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti ve bu muhteşem görüntüleri elde etmek için 30 kilometre uzaklıkta şehir ışıklarından uzak olan yerlerde çekim yaptığını, gün batımından önce çekim yerlerine ulaşması gerektiğini belirtti.

Yıldızları fotoğraflamak isteyenler için tavsiyelerde bulunan Askeri, “En ideal zaman, ay ışığının zayıf olduğu ve gökyüzünün toz ve bulutla kaplı olmadığı zamanlar. Ayrıca kamera için bir tripodun olması, 16-35 geniş lenslerin ve zamanlayıcı özelliğinin olması gerekir” dedi.

Sürekli olarak, iki saatten üç saate kadar çekime devam edilmesi gerektiğini, ardından görüntülerin özel programlarla birleştirildiğini ve görüntülerin Time Labs ile videoya dönüştürülebileceğini ifade etti.

Hobisi hakkında, “Şehrin koşuşturmacasından uzakta Dilam ilinin vahşi doğasında bulunduğunuzda, gökyüzünün değişen ışıklarla dağınık halde yıldızlarla süslendiğine şahit oluyorsunuz. Gün batımından gece yarısına kadar yıldızların seyrine tanık olduğunuzda Allah’ı tefekkür etme fırsatı buluyorsunuz” dedi.

Al Arabiya