Müslüman astronot uzayda nasıl namaz kılacak?

Dubai İslam İşleri Kurumu, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ilk astronotu için namaz ve oruç saatlerini içeren bir zaman çizelgesi yayımladı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ilk astronotu Hazza Mansuri’nin iki ay sonra gerçekleştireceği uzay yolculuğu astronotun uzayda namaz vakitlerini nasıl ayarlayacağı konusunda bir tartışma başlatı. Namaz vakitlerinin nasıl ayarlanacağına dair yürütülen tartışmanın dışında Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUİ) astronotları için yemek hazırlayan Rus şirket Uzay Gıda Laboratuvarı, Mansuri için helal menü hazırlayacak. BAE uzaya astronot göndermenin yanı sıra bir projenin parçası olarak Mars’a palmiye tohumu gönderecek.

Dünya’nın etrafında hareket eden UUİ’de kıblenin yönü nasıl belirlenecek? 

UUİ’deki astronotlar her 90 dakikada bir Dünya yörüngesinde dönüyor. Bu durum da astronotların her gün sersemletici biçimde 16 kez güneşin doğuşuna ve batışına tanık oldukları anlamına geliyor.

Peki BAE’nin Müslüman olan ilk Emirlik astronotu günde 5 vakit nasıl namaz kılacak ve Mekke’nin nerede olduğunu nasıl anlayacak?

Sorunun cevabı Dubai İslam İşleri Kurumu’nun yayımladığı namaz broşüründe bulunabilir. Kurum, Hazza Mansuri’ye Mekke’nin zamanlamasını takip etmesini önerdi.

Bilindiği gibi namaz saatleri güneşin gün içinde bulunduğu konumlara göre belirleniyor. Dünya etrafında 27 bin 500 km/s hızla hareket eden bir istasyonda Mansuri’nin inancını yerine getirirken hangi tarafa bakması gerekir?

BAE Uzay Ajansı’nın Genel Müdürü Dr. Muhammed Ahbabi, “Uzaydaki astronotlar gün içinde 16 kez güneşin doğuşuyla ve batışıyla karşılaşıyor, bu da ne zaman namaz kılacaklarını ya da oruç tutacaklarını belirsiz hale getiriyor” dedi.

UUİ’ye 2007’de Ramazan’da yolculuk yapan Malezyalı astronot Şeyh Muzaffer Şükür de benzer bir ikilemle karşılaşmıştı. Dindar bir Müslüman olan Şükür, yüzünü Mekke’ye dönerek zamanında namaz kılmak istemişti.

Dr. Ahbabi, “Şeyh Muzaffer Şükür bizi 2015’te ziyaret ettiğinde, yolculuğu öncesinde uzayda zamanında nasıl namaz kılabileceğini sordu” diye konuştu.

Malezya’nın uzay ajansı Angkasa 150 İslam araştırmacısının katıldığı bir zirve düzenleyerek kıble yönüne ve namaz saatlerine dair soruları tartıştı.

Kazakistan’daki roketin fırlatıldığı yerin namaz saatlerini izlemeye yönelik kendisine bir fetva verildiğini söyledi.

Mansuri de Kazakistan’dan uzaya gidecek fakat ona Mekke’nin namaz vakitlerini izlemesi tavsiye edildi.

Broşürde UUİ’yi ziyaret eden tüm astronotlar için tüm olasılıklar arasında namaz ve oruç için “en uygun” zamanın bu olduğu belirtiliyor.

Mekke’nin zaman çizelgesi Kazakistan’dan daha uygun çünkü Mansuri 8 günlük uzay görevi sırasında Orta Asya ülkesinin üzerinde bulunmayacak.

Broşürde, “(Kapsül) Dünya’dan ayrılacağı ve Dünya’nın etrafında çok hızlı bir şekilde ve farklı rotalarda hareket edeceği için, roketin fırlatıldığı ülkenin zaman çizelgesini izlemesinin hiçbir manası yok. Vahyin geldiği  Mekke bu durumda bir öncelik taşıyor” ifadeleri yer aldı.

Broşürde ayrıca uzay yolculuğunun Müslümanların zorunlu namaz ve oruç ibadetlerini aksatmaları için bir istisna oluşturmadığını “bu yüzden astronotların zaman çizelgesini bilmelerinin önemli olduğu” belirtildi.

Broşür Mansuri’ye namaz kılarken yüzünü Dünya’ya dönmesini de tavsiye ediyor fakat bu çok zor ve namazı aksatma riski oluşturuyor. Mansuri’nin yüzünü herhangi bir yöne dönerek namaz kılabilmesi gerekir.

Namaz kılmadan önce Müslümanların abdest alması gerekir. Bröşürde UUİ’nin diğer günlük gereksinimler arasında su da sağlaması belirtildi. Suyun kullanılamadığı durumda astronotlara teyemmüm abdesti alabileceği tavsiye edildi.

Mansuri için helal menü hazırlanacak

Astronotlar için yemek hazırlayan Rus şirket Uzay Gıda Laboratuvarı, Mansuri için geleneksel yemekler hazırlayacak. Hazırlanacak menü içinde, tavuk güveç konservesi, dövülmüş et, madrouba ve tel şehriye ile yapılan bir tatlı ve kahvaltı için omlet yer alıyor.

Mansuri uzay yolculuğunu 25 Eylül’de gerçekleştirecek.

BAE, Mars’a palmiye tohumu ekecek

Uzayda tohumların çimlenmesini denemek için gerçekleştirilecek deneyi BAE Uzay Ajansı, NanoRacks ve BAE Üniversitesi Gıda ve Tarım Fakültesi yürütüyor. Deney, bir bitkinin sıfır yerçekimi koşullarında çimlenme ve adapte olma yeteneğini incelemeyi amaçlıyor.

Uzay istasyonuna gönderilen tohumlar, yeryüzüne ekilmek üzere geri gönderilecek

BAE Uzay Ajansı’nın uzay misyonları, Bilim Ve Teknoloji Direktörü Dr. Halid Haşimi, “BAE’nin kültür ve mirasına olan öneminden dolayı palmiye ağacı tohumlarını Uluslararası Uzay İstasyonuna göndermeyi seçtik” dedi.

Independent Türkçe