Rabıta Genel Sekreteri’nden ortak değer vurgusu

Dünya İslam Birliği’nin (Rabıta) Genel Sekreteri Dr. Muhammed el-İsa, ortak değerleri vurgulamak, insani kardeşlik bağlarını güçlendirmek için önemli bir içerik olarak çalışmak, böylece halklar ve uluslararasındaki olumsuz boşlukları azaltmak için diyalog ve kültür alışverişini harekete geçirmenin önemini vurguladı.

Dr. Muhammed el-İsa, Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner ile Fransa’nın Lyon kentinde bir İslam Medeniyeti Enstitüsü’nün açılış törenine katıldı. Dr. İsa açılış töreninde yaptığı konuşmada, İslam medeniyetinde yaşanılan ülkenin anayasa ve düzenlenmelerine saygı çağrısı yapıldığından bahsederek, “Aslında bu, herhangi bir ülkeye girmeyi, ikamet etmeyi veya yaşamayı kabul eden herhangi biri tarafından verilen bir sözdür” dedi.

Hoşgörü ile bir arada yaşamayı sağlamak için halklar ve milletler arasında dostluk köprülerinin kurulmasını talep etti. Ayrıca dini, hedeflerine ulaşmak için bir kılıf olarak kullanan ve gençleri emellerine alet eden örgütlere karşı da uyarıda bulundu. Bunların, merhamet ve üstün ahlak ilkelerine dayanan İslam’a zarar vermeyi amaçladıklarını, İslam’ın insan hakları ve onuruna saygı duyduğunu ifade etti.

Öte yandan Castaner, Dr. İsa’nın Fransa’daki Müslümanların ülkedeki kurallara uyup uymadığını denetlemesi ve uymaya teşvikte bulunmasına övgüde bulundu. Fransa’ya karşı güzel ve kibar ifadeler kullandığı, istikrar ve karşılıklı saygıyı destekleyen, ülkenin olumlu entegrasyonunu sağlamaya çalışan açıklamasından dolayı kendisine teşekkür etti.

Şarkul Avsat