Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Irak Başbakanı ile bir araya geldi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman önceki akşam, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile bir araya gelerek, iki ülke arasındaki gelişmeler ve bölgesel konular hakkında görüşme gerçekleştirdi.

Taraflar özellikle Saudi Aramco’nun Abkayk (Abqaiq) ve Hurays’taki (Khurais) petrol tesislerini hedef alan saldırı dâhil olmak üzere bölgedeki gelişmeleri ele aldı. Abdulmehdi, ülkesinin her zaman Suudi Arabistan’ın güvenlik ve istikrarının yanında olduğunu belirtirken, Riyad’ın enerji piyasalarını dengeleme konusundaki rolüne atıfta bulundu.

Irak Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Suudi Arabistan liderleri ile Abdulmehdi arasında verimli görüşmelerin yapıldığı, toplantıların “derin, yoğun ve doğrudan” olduğu belirtildi. Açıklamada iki ülke arasındaki büyüyen ilişkilerin yanı sıra, bölgesel gelişmelerin masaya yatırıldığı aktarıldı.

Açıklamada, yapılan görüşmelerde, iki ülke arasında özellikle petrol ve ticaret alanlarında işbirliğini ilerletme, bölgedeki tansiyonu düşürme ve savaşı önlemeye yönelik çözümler bulma konusunda bazı dosyaların ele alındığı ifade edildi.

Irak Başbakanı, Veliaht Prens ile yaptığı görüşmelerde, bölgede herhangi bir savaş ihtimalini önlemek için gerekli adımların atılması konusunda hemfikir olduklarını ifade ederken, savaş istemediklerinin altını çizdi. Abdulmehdi açıklamasında, durumun zor ve karmaşık olduğunu, sabırlı olmak gerektiğini ve tüm taraflarca kabul edilen çözüm yolları bulmak gerektiğinin altını çizdi.

Irak Başbakanı’nın Suudi Arabistan ziyareti, Aramco petrol tesislerinin hedef alınmasının ardında, Irak’ın Suudi Arabistan’ı desteklediği açıklamasından bir gün sonra gerçekleşti. Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu sırasında yaptığı açıklamada, Körfez ülkelerinin güvenliğinin Irak’ın güvenliği olduğunu ifade etmişti.

Abdulmehdi’nin Suudi Arabistan ziyareti, Irak medyasında büyük ilgi gördü. Bazı Iraklı siyasiler bu tür ziyaretlerin iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinin yanı sıra arabuluculuk için önemli olduğunu dile getirdi. Irak Parlamento üyesi ve Stratejik Planlama Komitesi üyesi Aras Habib Kerim, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, mevcut Irak siyasetinin, ülkenin gerginlik, çatışma ve savaş tehlikelerinden kaçınmak için dengeli rol oynama kabiliyetinin önemli bir göstergesi olduğuna değinerek, bu tarz adımların Irak’ın ulusal çıkarlarına hizmet ettiği anlamına geldiğini söyledi.

Irak parlamentosundaki Ulusal Hikmet Hareketi üyelerinden Hasan el Cenabi, Irak’ın coğrafi konumu, bölgesel ve uluslararası çıkarları göz önüne alındığında, ülkenin çatışmadan etkileneceği için çatışan taraflara baskı yapmak konusunda etkin bir rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan Şarku’l Avsat’a konuşan Reform ve İmar Koalisyonu liderlerinden eski milletvekili Haydar el-Molla, BM Genel Kurulu toplantılarına dayanarak İran’ın genişlemeci politikası üzerinde uluslararası bir tavrın olduğunu söyleyerek, bölgeye yönelik tehditlerin yanı sıra, Aramco tesislerini hedef alan saldırıların ardından uluslararası pozisyonun netleştiğini söyledi.

Ülkesinin, Irak Cumhurbaşkanı’nın BM Genel Kurulu toplantısı sırasında yaptığı konuşmada ve Başbakan Abdulmehdi’nin Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiği ziyaret ile çatışma taraflarına açık bir mesaj gönderdiğini belirten Molla, bölgenin güvenlik ve istikrarını sağlamak için bölgesel bir diyaloga ev sahipliği yapabileceklerini belirtti. Irak’ın Arap birliğini güçlendirerek bölgeyi harekete geçirip istikrara kavuşmasını sağlayabilecek güce sahip olduğuna inandığını belirten Molla, İran’ın Irak’taki adamı olan Ebu Mehdi el-Muhendis’in rolünü azaltarak ABD ile diyalog aşamasında Abdulmehdi’yi desteklemeye çalıştığını dile getirdi.

Bağdat Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Dr.Halih Abdullah, Irak Başbakanı’nın Suudi Arabistan ziyareti sırasında, Aramco tesislerine düzenlenen saldırının ülkesinden yapılmadığını ve iki ülke arasında güven sağlandığına dair güvence verdiğini belirterek, Irak ile Suudi Arabistan arasındaki ilişki atmosferinin ılımlaştığını söyledi. Abdullah, Abdulmehdi’nin Suudi Arabistan Krallığı’nın Ulusal Günü vesilesi ile iki ülke arasındaki ilişkilerin derinliğine atıfta bulunduğunu da dile getirdi.

Öte yandan Veliaht Prens’in Irak Başbakanı ile olan görüşmesine Suudi Arabistan ve Irak’tan çok sayıda bakan ve üst düzey yetkili katıldı.

Şarkul Avsat