Suudi Arabistan turistlere kapılarını açıyor

Suudi Arabistan, Dünya Turizm Günü’nde, ülkeyi turizme açmak amacıyla turist vizesi vermeye başlayacağını duyurdu.

Riyad, dün yaptığı açıklama ile dünyanın her yerindeki turistlere resmen kapıları açtı. 2030 Vizyonu kapsamında atılan bu adım turizm sektörünü güçlendirecek.

Suudi Arabistan Turizm ve Ulusal Miras Komitesi Başkanı Ahmed el Hatip, komite tarafından tertip edilen kutlamalar sırasında yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan Krallığı’nın bugünden itibaren dünyaya kapılarını açtığını belirterek ziyaretçi ağırlamanın ve konukseverliğin mayasında bulunan bir halk olduklarını dile getirdi. Hatip, bu anlamda gerek misafirperverliğin gerekse de cömertlik ve kültürel derinliğin ülkedeki önemli kavramlar olduğunun turistler tarafından görüleceğini ifade ederek sözlerini sürdürdü.

Petrol gelirlerine bağımlı olan Suudi Arabistan, ülkeyi turizme açarak gelir kaynaklarını çeşitlendirmek istiyor. Bu bağlamda turizm sektörü, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından önerilen 2030 Vizyon projesinin en önemli temellerinden birini oluşturuyor. Hatip yaptığı konuşmada, turizm alanındaki bu gelişmeler ile birlikte ülkenin kapılarının sadece ziyaretçilere değil, aynı zamanda sektördeki yatırımcılar için de açık olduğunu vurguladı.

Turizm ve Ulusal Miras Komitesi Başkanı el Hatip, ülkeye gelecek turistlerin “Suudi Arabistan’ın hazinelerini görünce şaşıracağını” belirterek, canlı bir kültüre ve “nefes kesen” bir doğaya sahip ülkede UNESCO Kültür Mirası arasında bulunan toplam beş tarihi eser ve doğal alan bulunduğunu söyledi. Ayrıca turistlerin ilgilisini çekecek 10 binin üzerinde tarihi alan bulunduğunu dile getiren el-Hatip, bunun gelecek vaat eden yatırımlar için bir fırsat olduğunu söyledi. Dünya Turizm Günü’ne denk gelen kutlamalar sırasında yaptığı konuşmada dünya üzerindeki bütün ülkelerin turist vizesi alma imkanının bulunduğunu belirten el-Hatip, ilk aşamada 49 ülkenin vatandaşlarının web sitesi üzerinden elektronik vize alabileceklerini belirtti. Yeni vize uygulamasını kapsayan 49 ülke şöyle:

ABD, Kanada, İsviçre, İrlanda, Lihtenştayn, Litvanya, Monaco, Andorra, Rusya, Malta, Karadağ, San Marino, Ukrayna, İngiltere, Portekiz, Polonya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, İspanya, İsveç, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Norveç, Lüksemburg, Fransa, Almanya, Yunanistan, Slovenya, Hollanda, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Brunei, Japonya, Singapur, Malezya, Güney Kore, Kazakistan, Çin (Hong Kong, Macao, Tayvan) ve Avustralya ve Yeni Zelanda.

Stratejik hedef

Alınan bu kararla birlikte turizm sektöründeki hedeflerine dikkat çeken el-Hatip, sözlerine şöyle devam etti:

“Halen gayri safi milli hasılanın yüzde 3’ünü oluşturan turizm gelirinin oranının 2030’a kadar yüzde 10’a yükseltilmesi hedefleniyor. Ayrıca 2030’a kadar yerli ve yabancı turistlerin sayısının yılda 100 milyona yükseltilmesi de hedefler arasında bulunuyor. Bu rakam halihazırda 41 milyon civarında. Ayrıca ülkeyi turizme açma planlarının hayata geçirilmesi için inşa edilecek tesislere yaklaşık 61 milyar euro yatırım yapılacak. Kızıldeniz kıyısında ve adalarda lüks plajlar oluşturulacak.”

Vize başvurusu ve şartlar

Ülkeler iki gruba ayrıldı. Bu kapsamda belirlenen A grubu ülkeleri, elektronik platformlar üzerinden ve pasaport ofisleri aracılığıyla girişlere ulaştıklarında vize alabilecekler. B Grubu ülkelerinin turistleri ise Suudi temsilcilikleri aracılığıyla vize başvurusunda bulunabilecekler.

Dün açıklanan vize başvuru şartları arasında, pasaportların ülkeye girildiği andan itibaren en az 6 ay geçerli olması, başvuranların yaşının en az 18 olması veya velilerinin onayının alınması, vize süresinin dolmasının ardından ülkeden ayrılmak için gecikenlerin ülkede geçirdikleri her gün için 100 riyal para cezasına tabi tutulması gibi şartlar yer alıyor. Suudi Arabistan tarafından kararlaştırılan vize ücreti 440 riyal (177 dolar) olarak belirlendi. Vize çıkarılması için 300 riyal belirlenirken, sağlık sigortasının 140 riyal olması kararlaştırıldı. Suudi Arabistan vizesi kapsamında ziyaretçilere, yılda birkaç kez ülkeye girme izni veriliyor. Ancak bir sene içerisinde izin verilen ikamet süresi ise 90 gün olarak belirlendi.

Gelecek vaat eden fırsatlar

Bu münasebetle hazırlanan bir bilgilendirme dosyasında, onlarca şirketin gerek yatırımlarını genişletme gerekse de çalışmalarını arttırma yönünde kararlılıklarını dile getirdikleri kaydedildi. 2030’a kadar yerli ve yabancı turistlerin sayısının yılda 100 milyona yükseltilmesinin hedefler arasında bulunduğunun dile getirildiği açıklamada, havaalanlarının kapasitesinin yılda 150 milyon yolcu olacak şekilde arttırılacağı belirtildi.

Önemli sorular

Kadın turistlere yönelik kıyafetlerde daha esnek kuralların geçerli olacağının ifade edildiği açıklamada, kadın turistlerin geleneksel siyah çarşaf giymek zorunda olmadıkları ve uygun bir kıyafetin yeterli olacağı belirtildi. Öte yandan açıklamada, ülkedeki yasalar uyarınca içki tüketimine izin verilmeyeceği ve gayrimüslimlerin Mekke ve Medine’ye girişlerinin yasak olacağı kaydedildi. Ayrıca yanlarında bir refakatçi olmaksızın kadınların ülkeye yalnız olarak gelebilecekleri ifade edildi.