Kralların yakın koruması Abdulaziz el-Fağam

Suudi Arabistan tarihindeki en önemli kral korumalarından biri olarak bilinen ve merhum Kral Abdulaziz’in olduğu gibi Kral Selman’ın da her anında yanında görülen yakın koruması Tümgeneral Abdulaziz bin Beddah el-Fağam’ın kişisel bir anlaşmazlık nedeniyle arkadaşı tarafından öldürülmesi ülkede şok etkisi yarattı.

Mekke polisi, Kral Selman’ın yakın koruması Fağam’ın arkadaşı tarafından vurulduktan sonra kaldırıldığı Kral Faysal İhtisas Hastanesi’nde hayatını kaybettiğini açıkladı.

1989’da Kral Halid Askeri Koleji’ne katılan Abdulaziz bin Beddah, 1992’de mezun oldu.

Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları tarafından Özel Tabur’a tayin edilen Abdulaziz bin Beddah, ardından Kral Abdullah bin Abdulaziz’in yakın koruması olarak Kraliyet Muhafızları’na transfer edildi.

Kraliyet Muhafızları’ndaki başarıları nedeniyle tahta geldiğinden beri Kral Selman’ın da yakın koruması olan Fağam, 2017 yılında Kral’ın çıkardığı Kraliyet emriyle Tümgeneral rütbesine terfi etti.

Tümgeneral Abdulaziz bin Beddah el-Fağam’ın hayatını kaybettiğinin ilan edilmesiyle, Twitter’da #Abdul_Aziz_elFagam etiketiyle on saat içerisinde 1 milyon tweet atıldı.

Batı medyasına göre el-Fağam günümüzdeki dünyanın en ünlü Kraliyet Muhafızı olarak dikkatleri üzerine çekti.

Tümgeneral Abdulaziz, Kral Abdullah bin Abdulaziz’in 30 yıl boyunca yakın koruması olan babası Tümgeneral Beddah el-Fağam’ın yolunda yürüdü.

El-Fağam’ın ölümünün ardından, birçok Suudi Prens, yetkili ve gazeteci, üzüntüsünü ifade ederken, Twitter üzerinden akrabaları ve arkadaşlarının yanı sıra aralarında ünlü isimlerin de yer aldığı binlerce kişi duydukları üzüntüyü dile getirerek, rahmet dileklerinde bulundu.

Tümgeneral el-Fağam’ın cenazesi, bugün, Kabe’de kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek. Taziyesi ise önümüzdeki Salı ve Çarşamba günü Riyad’da düzenlenecek.

Şarkul Avsat