Suriye, ABD ve Türkiye askeri güçlerinin ülkesinden çıkmasını istiyor

Suriyeli üst düzey bir yönetici Cumartesi günü bütün ABD ve Türk birliklerinin ülkeden çıkmalarını talep etti ve eğer bu iki ülke Suriye’de kalırsa, hükümetin o bölgeleri savunma hakkı olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim “ABD ve Türkiye, Kuzey Suriye’de yasa dışı askeri varlığını sürdürüyor. Bizim yetkimiz olmadan sınırlarımız içinde faaliyet gösteren bütün yabancı güçler işgalci güçlerdir ve derhal çekilmeliler” ifadelerini kullandı.

ABD’NİN BÖLGEDE BİNE YAKIN ASKERİ VAR

Velid, yabancı güçlerin Suriye’den çekilmemeleri durumunda ise Suriye rejim güçlerinin uluslararası hukuk gereği karşı müdahalede bulunma hakları olduğunu belirtti.

ABD’nin Suriye’de DEAŞ militanlarıyla savaşma amacıyla bine yakın askeri birliği bulunuyor. ABD ayrıca Kuzeydoğu Suriye’de hükümet karşıtı ve Sünni radikal gruplara karşı savaşan Kürt gruplarını destekliyor.

ABD Başkanı Donald Trump daha önce askeri birliklerini geri çekmeyi istediklerini ifade etmişti ancak askeri yetkililer aşamalı bir geri çekilmeyi savundu.

Muallim, Türkiye’yi ve ABD’yi “kendi topraklarındaymış gibi“ Suriye içinde ‘güvenli bir bölge’ olarak adlandırılan bir alan oluşturma konusunda görüşmeler yapma ve anlaşmaya varma konusunda kibirli” olarak nitelendirdi. Muallim, Suriye hükümetinin onayı olmadan yapılan anlaşmaların reddedileceğini de sözlerine ekledi.

HENÜZ BİR ANLAŞMAYA VARILMADI

Washington ile Ankara arasında yapılması beklenen bu güvenlikli bölge, Türkiye’nin Kuzey doğu sınırında ki 20 km derinliği olan bir bölgeden ağır silahların çıkarılmasının yanı sıra beş ila 14 km derinliğe sahip alan kurulmak isteniyor.

Bölgenin derinliği konusunda henüz iki ülke de bir anlaşmaya varamadı.

Sekiz yıldan uzun bir süredir devam eden Suriye iç savaşında birçok yabancı militan ve güç savaşan binlerce savaşçıyı ülkeye çekti.

Savaş yüzünden milyonlarca Suriyeli Türkiye, Ürdün, Lübnan ve dünyanın birçok başka ülkesine mülteci olarak yaşamak için ayrılmak zorunda kaldı. Yüz binlerce Suriyeli ise hayatını kaybetti.

Ülkenin büyük çoğunluğu yeniden hükümet güçleri kontrolüne geçti. Ancak İdlib hala isyancı grupların elinde ve ABD destekli Kürt grupları petrol zengini olan Kuzeydoğu Suriye’yi ellerinde tutuyor.

Arab News