İlk Arap kadın komedyen Manito: Kültürümüz yanlış temsil ediliyor

İngiltere’de yaşayan Lübnanlı ilk kadın komedyen Esther Manito, nasıl en çok sevilen stand-up komedyeni olduğunu anlattı.

Esther Manito bir İngiliz anne ve Lübnanlı bir babanın kızı olarak Essex’in Saffron Walden kasabasında dünyaya geldi.

İLK ARAP KADIN KOMEDYEN

Londra’ya üniversite için giden Manito, burada Londra Metropolitan Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi Lisansı’nın ardından Orta Doğu medyasına özel olarak odaklanan İletişim Yüksek Lisansı’na giderek özgürlüğünü keşfetti.

Şu anda, Manito’nun durumu oldukça iyi. Tüm doğru nedenlerden dolayı fark ediliyor: Sık sık halının altına süpürülen sorunları ele alan komik, yeni ve orijinal komedyen.

Bu yılki Arap İngiliz Merkezi’nin Kültür Ödülü’nün “Bireyler” kategorisinde finalist olan Manito 2017’deki Komik Kadın Ödülleri’nde finalist oldu. Dubai Opera Binası’nda Arts Canteen’in ‘Araplar Komik Değil’ gecesine davet edilen ilk kadın komedyen.

KOMEDYENLİK MACERASI NASIL BAŞLADI?

Manito, kısa bir süre sonra Edinburgh Festivali’nde kişisel sergisini düzenlemek üzere Londra’ya döndü.

Manito’nun dönüm noktası, genç bir anne olmakla uğraştığı noktada “öz benliğini çok fazla kaybettiğini” hissetmesi ile başlıyor. Doğumu beklediği sırada ve doğumdan hemen sonra, hamileliğin fiziksel zorluklarından zevk alarak ve doğum yaparken bile “gerçekten harika” bir durum olduğunu dile getiriyor. Ancak bu özlemin “tamamlanma” duygusu getirmediğini ve çocuklarını sevmesine rağmen hayal kırıklığı hissettiğini itiraf etti.

Pek çok kadının, bugünün parçalanmış topluluklarında yalnız ve tecrit edici bir deneyim olabileceğine dikkat çekerek, anneliğin hak ettiği saygıyı görmediğini belirtiyor.

3 YIL İÇİNDE EN ÇOK İZLENEN KOMEDYEN OLDU

Destek veren bir aile ve kocası olduğu için şanslı olduğunu söylüyor ancak yine de komedi kariyerinin yanı sıra çocuk bakımıyla uğraşması gerekiyor.

Londra’daki Camden Comedy School’daki altı haftalık bir yazma kursunda kendisine eşlik etmesini isteyen bir arkadaşı ile kursa kayıt olan Monito, haftalar içinde ilk stand-up konserini yaptı. Ve üç yıl sonra ise komedide en çok izlenenler listelerine girdi.

Manito’nun komedisi konu bazlı ve korkusuz. İngiltere’de Arap Müslüman bir kadın olmanın verdiği bakış açısıyla mizah ve diyalog yoluyla önyargıyla mücadele etmeye istekli.

Manito, “İnsanlara görüşlerinizi söylemediğiniz takdirde içlerine kapanıyorlar, ancak konuşma ve gözlemsel bir şekilde bunu yapabilirseniz mesajınızı iletme olasılığınız çok daha yüksek” diyor.

İNGİLTERE’DE MÜSLÜMAN KADIN OLMAK

Manito, “Müslüman kadınlar genellikle boyun eğen ve ezilen oldukları için klişelere sahip. Büyükannem hiç baskı görmedi. Ona saygı duyuldu. Bu kadınları yüzsüz figürler olarak tasvir etmek çok büyük hakarettir. ‘Ortadoğu baskıcı’ gibi kapsamlı açıklamalar yapmamamız çok önemli. Çünkü öyle değil” ifadelerini kullandı.

Manito, politik ve ekonomik faktörlerin, dinin sunulma ve yorumlanma şeklini etkileyebileceğine inanıyor ve bu temel sebepleri anlamanın önemli olduğunu söylüyor. Manito, “zorlu olması gereken baskıcı yasalar” altında acı çeken kadınları desteklemenin de önemli olduğunu sözlerine ekliyor.

Manito, stand-up’ın duygusal değişimlerine uyum sağlayacağını öğreniyor. Bazı insanların bir kadın olarak belli konular hakkında çok özgürce konuşabiliyor olmasından rahatsız olduğunu, ancak özellikle de annelerden çok destek aldığını söylüyor.

Arab News