BAE Bakanlar Konseyi toplantısında alınan 10 stratejik karar

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkan Yardımcısı ve Bakanlar Konseyi Başkanı Şeyh Muhammed bin Raşid Al Mektum’un başkanlığında, ulusallaşma dosyasını desteklemek için 10 stratejik karar paketi kabul edildi.

Abu Dabi Başbakanlık Sarayı’nda yapılan toplantıya İçişleri Bakanı ve Bakanlar Konseyi Başkan Yardımcısı Şeyh Seyf bin Zayed Al Nehyan ve Başbakanlık İşleri Bakanı Şeyh Mansur bin Zayed Al Nehyan katıldı.

“EKONOMİMİZ GÜÇLENİYOR”

Bu paket, çalışma mekanizmalarını harekete geçirmek ve ülkedeki başarı sürecini yürütmek için yönlendirilen “yeni sezon mesajları” kapsamında üçüncü mesajın çevrilmesine ilişkin alınan federal karar ve yasalardan geliyor.

Şeyh Muhammed bin Raşid Al Mektum, “Ekonomimiz güçlü ve büyümeye devam ediyor, vatandaşlarımız için harika fırsatlar sunuyor” dedi. Ayrıca, “Ulusallaşma, ekonomik, sosyal ve güvenlik açıdan önceliğimiz, bu herkes tarafından anlaşılması gereken bir gerçek” dedi.

Sözlerinin devamında, “Ulusallaşma dosyasını desteklemek için 10 stratejik karar aldık. Dosya canlı olacak. Dosyayı desteklemek için 100 yeni karar gerekirse tereddüt etmeyiz” şeklinde konuştu.

İŞ FIRSATLARI OLUŞTURULUYOR

“Ulusallaşma, ülkemize yabancı çekmek konusunda bir zıtlık demek değil, aksine yetenekler vatandaşlar ve sakinler için büyük fırsatlar sağlayan güçlü bir ekonomi yaratıyor” dedi. “Özel sektör 8 bin mezun yetiştiriyor ve hükümet bu sektörlere destek sağlayacak.

Çeşitli sektörlerde sorumluların başarılarına desteğimiz, ulusallaştırma ve gençler için iş fırsatları oluşturma çabalarınıza bağlı olarak devam edecek. Devletlerin gücü insan kaynaklarının gücüne bağlı. Ulusal kadrolarımız mevcut yabancı yeteneklerle en yüksek beşeri çabaları temsil ediyor” dedi.

Şeyh Muhammed bin Raşid Al Mektum’un başkanlığındaki Bakanlar Konseyi oturumu, iflas yasasını değiştirmek de dahil olmak üzere diğer kararların ve politikaların kabul edilmesine tanık oldu. Buna ek olarak, kabinenin Expo 2020 ile birlikte Dubai’de Yaratıcı Ekonomi 2020 Dünya Konferansı’na ev sahipliği yapması onaylandı.

81 MİLYON DOLARLIK FON OLUŞTURULACAK

Bakanlıklar, federal kurumlar, hükümet ve yarı-hükümet federal ve yerel sektörlerde ve tüm ekonomik sektörlerde ulusallaşmayı hedefleyen on karar şunları kapsıyor; Sivil havacılık, telekomünikasyon, bankacılık, sigortacılık ve gayrimenkul geliştirme dahil olmak üzere stratejik sektörlerde, ulusallaşma oranlarının artırılacağı yeni hedeflerin belirlenmesi ve ulusallaşma yönetmeliklerinin onaylanması.

Üç yılda yaklaşık 20 bin iş fırsatı sunacak bu karar, yılda ortalama yaklaşık 6 bin 700 görevlendirme anlamına geliyor, böylece vatandaşların belirli sektörlerde ihtiyaca göre tecrübe edilmesini sağlamak için kasıtlı bir plan dahilinde entegre edilmesi sağlanacak.

Paket ayrıca, iş arayanları desteklemek ve değerlendirmek için 300 milyon dirhemlik (81 milyon dolr) ulusal bir fonun kurulmasını da içeriyor. Vatandaşlar için tasarlanan program, çeşitli alanlarda, yeteneklerine ve ilgi alanlarına uyacak ve kendilerine bir değer katmalarını sağlayacak gerekli pratik, uygulamalı ve teorik becerileri sağlayarak ülkede kalkınma sürecinde önemli bir rol oynayacak.

18 BİN VATANDAŞA EĞİTİM VE REHABİLİTASYON

Yüksek Teknoloji Okulları, vatandaşları ülkedeki çeşitli hayati ekonomik sektörlerde çalışmaya hak kazanmak ve hazırlamak için özel diplomalara sahip olacak, böylece önümüzdeki üç yılda 18 bin vatandaşın eğitim ve rehabilitasyonunu hedefleyen program sayesinde ulusal kadroların inşa edilmesi ve iş gücünün geliştirilmesi sağlanacak.

Buna ek olarak, KDV gelirlerinin bir kısmı devlet düzeyinde yerel çalışmalarda ulusallaştırma programını desteklemek için federal ve yerel seviyeler için tahsis edilecek, böylece mezunlara yönelik eğitim programlarının geliştirilmesine ya da ülkenin gelişim yönelimlerine hizmet etmek için ulusal yeteneklerin rehabilitasyonu için yatırım yapılacak.

Ulusallaştırma kararları ayrıca, emeklilik maaşının hesaplanmasındaki mekanizma ile özel sektördeki işçilerin, kamu sektörünün ve yarı devlet sektörünün ayrıcalıklarının eşitlenmesi ve özel sektördeki vatandaşların çalışmasının desteklenmesi ve teşvik edilmesi için değişiklik yapılmasını da içeriyor. Ayrıca, tüm devlet, yarı özel, federal ve yerel şirketler ile özel sektör şirketlerinin, İnsan Kaynakları ve İyileştirme Bakanlığı, İnsan Kaynakları Federasyonu Heyeti, Maaşlar ve Sosyal Sigortalar Komisyonu, Emekli ve Sosyal Yardım Kurumu’ndan bir komitenin oluşturulması yoluyla, ulusallaştırma hedefindeki 160 meslekte vatandaşların atanmasına öncelik vermelerini gerekli kılan kararlar alındı.

KENYA VE ZİMBABVE CUMHURİYETİ’NE YATIRIM

Karar paketi ayrıca, şirketlerin ve kurumların ulusallaştırma programını desteklemek için çeşitli stratejik sektörlere, vatandaşların özel sektörde çalışma kapasitelerini arttırmak için katkı payı ödemeleri talep edilmesini de içeriyor. Katkı miktarı, İnsan Kaynakları ve Sorumluluk Bakanının tavsiyesi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek.

Tüm sektörlerde ulusallaştırma kararlarına uyumu ölçmek ve değerlendirmek için yıllık bir Endeks düzenlenecek. Ek olarak ulusallaştırma sisteminin uygulanmasında seçkin kurumlara istisnai devlet teşvikleri sunulacak.

Bakanlar Kurulu, İnsan Kaynakları Bakanlığı’nın on kararı Yürütme Konseyleri ile koordineli olarak uygulanmasını ve bu kararların uygulanmasına ilişkin üç aylık raporları Bakanlar Kurulu’na sunma talimatı verdi.

Bakanlar Kurulu oturumunda yasaların işleyişine ilişkin bir dizi kararın yanı sıra, Mahkeme dışında finansal yeniden yapılanma, iflasın mutabakatı ve borçlunun yasaların öngördüğü koşullar altında yeni krediler alma olasılığı dahil olmak üzere çeşitli stratejik karar ve politika kararlaştırıldı. Hükümet işlerinde Konsey, Yaratıcı Ekonomi 2020 ile birlikte Dubai’deki Yaratıcı Ekonomi 2020 Dünya Konferansı’na, yaratıcı ekonomiyi ve kültürel ve yaratıcı endüstriler üzerindeki etkilerini tartışmak için bir grup yerel ve uluslararası hükümet organları, özel sektör, girişimciler, akademisyenler ve yenilikçilerin katılımıyla gerçekleştirilmesini onayladı.

Düzenleyici düzeyde, Kurul, ithalat ve ihracat kontrolüne tabi Mal ve Malzemeler Komitesinin ve Emirates Ulaştırma ve Hizmetler Genel Kuruluşu Yönetim Kurulu’nun bileşiminin değiştirilmesini onayladı.

Kurul, Emirates Genel Petrol Şirketi’nin, Union Credit Information Company’nin kesin hesaplarını ve Bakanlar Konseyi Genel Sekreterliğinin son hesaplarını 2018 mali yılı için onayladı.

Uluslararası ilişkilerde Konsey, BAE Hükümeti ile Zimbabve Cumhuriyeti Hükümeti arasında yatırımların teşviki ve karşılıklı korunmasına ilişkin bir anlaşmayı onayladı, bir diğeri gelir vergisi ile ilgili olarak finansal kaçakların önlenmesi ve bunun arasında bir anlaşmanın imzalanması dahil olmak üzere bir dizi anlaşmayı kabul etti ve onayladı. Ayrıca ekonomik ve teknik işbirliği konusunda Kenya Cumhuriyeti Devleti ile bir anlaşma imzalandı.

WAM