Husi cezaevinde ağır işkence gören Yemenli mahkum felç geçirdi

Yemenli vatandaş Abdurrahman Ömer, Husi cezaevinde uğradığı şiddetli işkence sonucu felç geçirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, kısa bir süre önce serbest bırakılan Abdurrahman Ömer’in cezaevinde ağır işkenceye maruz kaldığını ve hapishaneden çıktığında tüm bedenin felç geçirdiğini ve bu yüzden hareket edemediğini açıkladı.

Örgüt yaptığı açıklamada, Abdurrahman’ın cezaevine girdiğinde sağlığının yerinde olduğunu, özgürlüklerinin kısıtlanarak uluslararası insan hakları sözleşmelerinin şiddetli bir şekilde ihlal edildiğini ve hapishaneden felçli bir şekilde çıktığını ifade etti.

Açıklamanın devamında Abdurrahman Ömer’in San’a ilindeki Manakhah bölgesinde tutulduğu, Temmuz 2018 ortalarında bölgede bulunan pazar yerindeki ana yoldan kaçırıldığı belirtildi.

Ayrıca Örgüt, Yemenli vatandaşın gözaltında tutulduğu sırada ağır psikolojik ve fiziksel işkence biçimlerine maruz kaldığını ve 7 Eylül’de bayılarak inme geçirdiğini, bu esnada Husiler tarafından ambulansla hastaneye kaldırılmadığını doğruladı.

Örgüt, bu korkunç suçun kınandığını, Husilerin, Abdurrahman Ömer’in başına gelenlerden tam anlamıyla sorumlu tutulduklarını iddia ederek uluslararası sözleşmelerin kasıtlı bir ihlali olduğunu vurguladı.

Ayrıca uluslararası yasaların, adam kaçırma, zorla tutma ve işkenceyi “Savaş suçları” ve “İnsanlığa karşı suçlar” olarak değerlendirdiğini, topluma yönelik ciddi tehlikeleri olduğunu ve birçok insan haklarının ihlali için temel oluşturduğunu belirtti.

Al Arabiya