İran’da ihmal sonucu yüzlerce kişiye AIDS bulaştığı doğrulandı

İran’da Çınar Mahmudi köyündeki sağlık merkezinde kullanılan enjektör nedeniyle yüzlerce kişiye HIV bulaştığını iddia eden köylülerin yaptıkları eylemin ardından İran Sağlık Bakanlığı, vatandaşlara tıbbi ihmal sonucu AIDS (HIV virüsü) hastalığı bulaştığını doğruladı.

İran Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi Başkanı Muhammed Mehdi Goya, “Bazı kişilerde hastalık tespit edildi fakat kirli enjektör nedeniyle bulaştığına dair bir bulgu tespit edilmedi” dedi.

HIV VİRÜSÜ NASIL BULAŞTI?

İran Haber Ajansı IRNA’nın aktardığı habere göre Muhammed Mehdi, virüsün vatandaşlara nasıl bulaştığını açıklayamayacağını, hasta ile doktor arasında gizli bir mesele olduğunu ifade etti.

Çaharmahal-Bahtiyari ilinin Baş Hakimi Ahmed Rıza Behrami, sağlık merkezinde çalışan hemşirelerden birinin bazı hastalara aynı enjektörü kullandığına dair iddialar olduğunu, bunun da hastalığın yayılmasını sağladığını, bu yüzden hemşirenin tutuklandığını söyledi.

Bahrami, bu konuda dava açıldığını ve diğer yetkili organların bulaşıcı virüsün kaynağını belirlemek için konuyu takip ettiğini belirtti.

40 BİN KİŞİYE BULAŞTI

Aynı zamanda, İran parlamentosundaki Lordigan bölgesinin temsilcisi Muhammed Halid Serdeşti, konuyla ilgili raporların çelişkili olduğunu, bölgedeki kurumların ve yetkililerin bu konuyu takip ettiklerini ve geçen haftadan beri sık sık toplantılar yapıldığını ifade etti.

Sözlerinin devamında, “Şu ana kadar raporlar çelişkili ve bazı şüpheler var, test sonuçları hala yanlış ve kesin cevaplar verilmemiştir” dedi.

Bu yılın mayıs ayında, İran’ın AIDS Araştırma Merkezi başkanı ülkede virüs bulaşan insan sayısının 40 bin civarında olduğunu açıkladı.

Al Arabiya