Kalimat Vakfı, Ürdün’deki Suriyeli çocuklar için 20 kütüphane açtı

Şarka merkezli Kalimat Çocukların Güçlendirilmesi Vakfı (KF), Ürdün’deki Zaatari Mülteci Kampı’ndaki Suriyeli çocuklar için 2 bin kitaptan oluşan 20 kütüphane açtı.

Roman, hikaye, bilimsel ve düşünce kitaplarından oluşan girişim, Şarka’nın Dünya Kitap Başkenti ünvanını kutlamak için Arap mültecilerin en geniş kesimine kitap ulaştırma çabalarını tamamlayacak şekilde başlatıldı.

Bağış, Arap mülteci ve yerlerinden edilmiş çocukların kültürel gelişimini desteklemek ve bilgi birikimlerini güçlendirmek için vakıf tarafından 2017’de başlatılan “Bir Kütüphane Bağışla”  girişimi kapsamında,  mültecilerin kamptaki topluluk merkezlerini güçlendirmeleri konusunda destek olan Blumont Örgütü ile işbirliği içinde yapıldı.

Kamp ziyareti sırasında Vakıf, her yaştan çocuğu hedef alan çeşitli kültürel etkinlikler düzenledi. Kalimat ve Blumont işbirliği içerisinde, çocukları bilgi ve insan deneyimleri üzerine bir araya getiren pratik ve teorik atölye çalışmalarının yanı sıra okuma seansları, eğlence ve eğitim etkinlikleri sunuldu.

Kalimat Çocukların Güçlendirilmesi Vakfı Müdürü Amine el-Mazmi, girişimin, yeni nesli daha fazla kitapla buluşturma ve Arap kültürlerini geliştirme hedefleri ve stratejileri çerçevesinde  mülteci çocuklara çeşitli kitap başlıkları sunmaya devam ettiğini belirtti.

Sözlerinin devamında, “Birçok çocuk okula gidemiyor veya savaş ve çatışma nedeniyle kitaplara sınırlı erişime sahip. Bizim rolümüz onlar için orada olmak ve onların hayatlarını daha iyi bir hale getirmek için önemli bir rol oynayan kitaplarla onları desteklemektir, etkili üyeler olmalarını ve öğrendikleriyle ülkelerine geri dönmelerini sağlamak istiyoruz. Kitaplar, çocukların bilgi edinmeleri için tek yoldur, daha iyi bir gelecek inşa etmenin temel direkleridir” dedi.

“Bir Kütüphane Bağışla”  girişimi, dünyanın dört bir yanındaki dezavantajlı veya çatışmalardan etkilenmiş bölgelerdeki çocuklara ve yeni Arap topluluklarına mini kütüphaneler sağlamak ve bu çocukları kültürleri, dilleri ve gelenekleri ile bağlı tutmak için Arapça kitaplar sağlamak amacıyla Şarka 2017 Uluslararası Kitap Fuarı boyunca başlatıldı.

WAM